dilluns, 21 de març del 2011

El renaixement del moviment anti-nuclear

Fins fa ben pocs dies el renaixement del moviment pro-nuclear era una realitat. El lobby vinculat a l'energia nuclear, que té en França i els EUA dos dels seus principals impulsors i aliats, ha desplegat durant la darrera dècada tot un arsenal dialèctic, mediàtic, científic i econòmic amb la finalitat de combatre els arguments que durant dècades hem esgrimit des del moviment ecologista.

Així, països avançats com Finlàndia o la Gran Bretanya han abanderat el renaixement de l'energia nuclear i l'aposta per construir noves centrals arreu del món. Val a dir que Alemanya, un país que s'ha caracteritzat per ser pioner en consciència ambiental, també ha fet darrerament un gir pro-nuclear de la mà de la nova dama de ferro: Angela Merkel. Un dels principals arguments esgrimits pels pro nuclears és que aquesta és una energia que no emet CO2, que és neta i segura.

Però de cop i volta tot ha canviat i al món sencer hi ha hagut un ressorgiment del moviment anti-nuclear. Un ressorgiment que no ha estat fruit de la casualitat, sinó que ha estat possible perquè des del moviment ecologista s'ha treballat intensament en el camp energètic, aportant idees i propostes per superar l'actual tendència, i avançar cap a un model diversificat, basat en les renovables, l'eficiència i l'estalvi, en la generació distribuïda i en la racionalitat i el seny.

El renaixement del moviment anti-nuclear és una espurna d'esperança, un motiu per seguir creient que als Països Catalans aconseguirem apagar les centrals nuclears de Cofrents, Ascó i Vandellós i que no haurem de seguir suportant aquest 50% de centrals nuclears que hi ha a l'estat espanyol.

La lluita que tenim per davant serà molt llarga però els darrers esdeveniments han evidenciat que la humanitat no pot seguir alimentant aquesta energia destructiva perquè no és neta, perquè genera residus perillosos que triguem milers d'anys en desaparèixer, perquè el cicle complert de la producció nuclear emet C02. També perquè la instal·lació de noves centrals promou la proliferació d'armes atòmiques, perquè el risc d'accident i de radiació és evident i real, i perquè els riscos per a la salut de les persones i la biodiversitat desaconsellen seguir alimentant aquest perill potencial.