diumenge, 14 d’agost del 2011

Salvem el Parc Central de Girona


Avui apareix una notícia a El Punt que ens aporta algunes dades sobre el futur del Parc Central. En la notícia es dóna a conèixer que a partir del mes de setembre el ministeri de Foment i ADIF preveuen explicar a l'equip de govern municipal de Girona quin serà el projecte de construcció de l'estació intermodal al Parc Central. Pel que s'esmenta a la notícia sembla ser que l'Alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, vol que els diferents grups municipals siguem presents a la reunió. La CUP anirà a aquesta reunió, però també voldria que les entitats de la ciutat hi puguin ser representades. En tot cas la CUP no anirà a una reunió només a escoltar, sinó també a reclamar allò que ens pertoca als gironins i gironines.

En primer lloc vull deixar clar que em sembla inconcebible que després de 3 anys llargs d'obres del TAV a Girona encara avui planin tantes ombres sobre aquest projecte. Com pot ser que no tinguem encara una idea clara de l'estructura i quantitat de sòl que ocuparà aquesta estaci? Com pot ser que ADIF es negui a complir els compromisos que va assolir amb la ciutat? Per què es nega ara a plantar la quantitat d'arbres que s'havia pactat amb l'anterior equip de govern?

Després d'esbudellar el Parc Central, després de provocar molèsties i sorolls durant tant de temps als veïns del Barri de Sant Narcís i de la Devesa, després d'arrasar la zona esportiva de Fontajau... em sembla injust que encara haguem d'abaixar el cap i acceptar de bon grat el que decideixen des de Madrid.

En segon lloc penso que aquesta situació no fa més que refermar la necessitat de convocar el Fòrum Ciutadà sobre les obres del TAV. És una urgència informar bé la població, i és una necessitat que Girona faci un front de resistència en defensa dels seus espais verds urbans i que exigeixi les compensacions pertinents, siguin les que siguin.

En tercer lloc és urgent aclarir quin serà el futur del projecte ferroviari, és a dir, el tren convencional. Hem d'aclarir si s'elimina el viaducte, si es faran els nous baixadors i sobretot informar a la població dels terminis que poden durar aquestes obres. Si la ciutat ha d'estar potes enlaire 10 anys la gent té dret a saber-ho.

Finalment crec que ha arribat el moment d'activar una campanya ciutadana en defensa del Parc Central. Girona té una llarga tradició de mobilització en defensa del territori: la vall de Sant Daniel, les Hortes de Santa Eugènia, la Devesa... el Parc Central també ens necessita, l'hem de defensar amb dents i ungles.

Quan fa més de 10 anys la Plataforma COP al TAV i una pila de col·lectius ens vam mobilitzar en contra del TAV (una batalla que tristament vam perdre) i en defensa del tren convencional poc ens imaginàvem que una dècada més tard aquell colossal projecte esmicolaria i trinxaria tantes contrades i paratges, però no teníem ni un bri de sospita del sidral i trencadissa que aquestes obres han causat a l'interior de la ciutat de Girona. Tot plegat per un projecte d'Alta Velocitat que s'ha mostrat no només insostenible sinó completament ineficient i inviable econòmicament. Serà el passat imperialista espanyol el que fa que l'estat espanyol sigui el segon estat del planeta (després de Xina) amb més quilòmetres d'alta velocitat?

1 comentari:

Xaviermt ha dit...

El cas de les obres i el Parc Central està ple de promeses incomplertes. N'apunto dues.
- L'anterior equip de Govern va dir que a mitjans de l'hivern passat hi hauria una passera que permetria creuar per mig les obres del TAV des del Parc Central.
- ADIF i l'Ajuntament es van comprometre a avisar amb antelació quan els treballs duressin més de l'horari establert. Aquest estiu bastants dies han estat treballant tota la nit amb les molèsties que comporta pels veïns. Sobretot per aquells que no tenim aire condicionat i hem d'obrir les finestres.