dimarts, 30 d’octubre del 2012

Audiència Pública ferroviària

El 6 de novembre se celebrarà a l'Auditori de Girona una nova Audiència Pública sobre el projecte ferroviari, la tercera. La jornada tindrà lloc en un moment delicat, per una la conjuntura econòmica que sens dubte ha afectat el projecte integral ferroviari que tècnics, polítics i ciutadans havien concebut. La fase dos, tres i quatre del projecte (soterrament del tren convencional, estació soterrada del tren convencional i enderroc de l'actual viaducte) difícilment es podrà tirar endavant en els terminis que s'havien fixat, i això sent molt optimistes.

Motius econòmics i polítics han capgirat les coses, i les grans promeses i grandiloqüències que alguns havien fet i planificat s'han estavellat contra el mur de la realitat. L'obra del TAV ha anat avançant i el trasbals d'aquestes complexes i monumentals obres ja no afecten barris com el de la Devesa i Fontajau (en fase final i a punt de concloure). Però al cor de la ciutat que lliga barris i carrers, és a dir, al Parc Central, hi ha un monumental desori. Vaig tenir l'oportunitat de visitar l'estació del TAV i la seva monumentalitat em va impressionar, desgradablement com és de suposar. Els recursos econòmics que s'ha menjat aquesta megaobra son brutals i caldrà exigir una relació detallada de despeses i fer-la pública; entre d'altres coses perquè en aquests temps de crisi cal fiscalitzar al màxim les despeses públiques.

Sigui com sigui el barri de Sant Narcís i el Parc Central continuen passant per un calvari dels forts, i em sembla immoral que el que ha hagut de suportar aquest sector de la ciutat no sigui mínimament compensat pels autors materials i intel·lectuals de l'obra. Les incògnites que s'albiren en la reconstrucció del Parc Central son inquietants. Quedarà intacte el gran parc? Podrà l'Ajuntament de Girona marcar uns directrius i fer-les complir a ADIF?

Moltes incògnites que s'hauran d'aclarir en aquesta Audiència Pública que hauria de ser un punt de trobada de tota la ciutat perquè aquestes obres i els seus efectes col·laterals no afecten únicament a un barri. Com a mínim, i en termes de solidaritat, haurien de desvetllar l'interès de tota la ciutat. Parlem-ne, doncs. Aprofito l'avinentesa per reclamar a l'Ajuntament més celeritat i més voluntat per publicitar l'Audiència, i també insto l'equip de govern a organitzar una visita guiada a l'antic Parc Central, i explicar metre quadrat per metre quadrat tot el que hi està passant i el que hi passarà.