dijous, 13 de novembre del 2008

Consum d'alcohol a les Fires de Girona

Aquesta setmana el Ple de l'Ajuntament de Girona ha debatut sobre el consum d'alcohol a les famoses barraques instal·lades al recinte de la Copa durant els dies de Fires i Festes de Sant Narcís.

A petició del Grup Municipal de CIU s'ha iniciat un debat sobre el consum i venda d'alcohol a menors d'edat; han aparegut cartes als diàris que expressaven malestar i queixes per aquest tema. Bàsicament uns pares i mares es queixen que els seus fills menors d'edat poden consumir alcohol a les barraques i que això no hauria d'estar permès, tal com marca la llei.

Entenc perfectament la preocupació d'uns pares que pateixen perquè els seus fills cometin excessos amb l'alcohol però crec que qui té la principal responsabilitat són precisament els pares, no l'Ajuntament. Si un/a adolescent de 15 anys té 50 eurus a la cartera (que li han donat els pares) i se'n va a les Fires no anirà precisament a comprar-se ni castanyes ni cotó dolç.

Aquest és un tema delicat i que requereix sentit comú i dosis de pedagogia, tothom ha d'exercir la seva responsabilitat, especialment les famílies. Vivím en una societat consumista on l'individualisme i el consum irracional són la norma diària, i ens hem acostumat a viure enmig d'aquesta opulència descontrolada. Per això convé no caure en contradiccions moralistes i reflexionar a fons sobre els valors que transmetem als nostres fills.

D'alcohol se n'ha consumit sempre, especialment en períodes de festa i disbauxa com són les Fires de Sant Narcís. A Girona i a qualsevol ciutat mediterrània la festa va associada a àpats abundosos i consum d'alcohol. El problema actual és que el jovent cada cop s'embriaga a una edat més curta i és aquí on pares, escola i insitutucions han de vetllar pel seny i l'equilibri.

3 comentaris:

Pau ha dit...

Hola Jordi,
primer la pilota, felicitats pel bloc, més enllà de l'acord o desacord amb el que és diu sempre és bo llegir comentaris ben fonamentats
Ara el tema, crec que aquesta histèria que intenta acusar a les fira de la copa, no és res més que un altre intent de fer les desapareixa o reconvertir-les en alguna cosa assumible per aquella part de Girona grisa, mediocre i avorrida.
Fer responsable a la fira de tots els mals de la joventut, no és res més que demagògia populista conservadora.
Hem de intentar que no ens segrestin les fires
Salut i festa

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Si, jo tinc la sospita i la intuició (subjectiva, això si) que tard o d'hora es plantejarà desplaçar les barraques a la perifèria industrial de l'àrea urbana, en un lloc on no es "moelesti" a ningú. Això satisfarà plenament la Girona carca, avorrida i grisa i treurà maldecaps a l'Ajuntament.
Però precisament aquest model macro i perifèric de festa és el que més s'allunya de la festa popular i sobretot és el que més afavoreix el consum d'acohol i substàncies estupafaents.

Sóc del parer que cal reformular les Fires, descentralitzar-les, desnormativitzar-les, que la festa bulli i s'escampi arreu de la ciutat. Però les brraques són un espai central de la festa i han de continuar on són, si cal reformulant i innovant però no fent-les desaparèixer.
salut i festa!

Joan Sibill ha dit...

Bon dia,

L'actual model de barraques a Girona (les fires son una altra cosa) a qui beneficia especialment és a l'Ajuntament. Aconsegueix que el jovent (i la mainada) estigui "reclutada" en un espai reduït que alhora està autovigilada i així no "destorba" pels carrers de la ciutat. Per altra banda, també aconsegueix subvencionar les entitats sense treure's ni cinc de la butxaca, i a sobre hi guanya (quant ha pagat la "Damm" per tenir-ne l'exclusiva durant tres anys ?).

Sabeu el que hi carregen els proveïdors?. Un exemple; l'ampolla de ratafia la venien a 10,8 € i al Bon Preu està a 6,99 €.

No serien millors unes fires diferents, amb actes pels carrers i amb un consum d'alcohol més moderat ?. Conec joves que han vingut a les barraques de Girona i ni tan sols s'han passejat per la ciutat. Dels que, la vigília de Sant Narcís varen anar a barraques fins passades les sis de la matinada, quants varen poder assistir als castells de la Plaça del Vi de l'endemà ? (no en dubto que algú sí, però pocs).

Salut.