diumenge, 13 de setembre del 2009

La CUP ha de reiniciar-se

Que aquest 13 de setembre s'ha escrit una nova pàgina de la història d'aquest país em sembla evident. A Arenys de Munt han encès una espurna que es pot convertir en una flama imparable que pot cremar arreu dels Països Catalans.

A hores d'ara ja sabem que els índex de participació han estat prou importants, vorejant el 40 % i que el si s'ha imposat per majoria aclaparadora. Definitivament, si el poble té l'oportunitat d'expressar-se ho fa, i perd la por, per més falangistes i fatxes que vinguin a fer el corb.

Els companys i companyes d'Arenys de Munt han estat a l'alçada i la jornada s'ha desenvolupat amb normalitat i entusiasme, en un exercici de democràcia que hauria de ser normal, però ja sabem on vivim i com les gasta l'estat que ens oprimeix des de fa segles.

Tanmateix, penso que el conjunt de l'esquerra independentista i la CUP en particular no ha estat prou explícita en mostrar el seu suport logístic, polític i humà al procés i em queda un regust de que no ens hi hem esmerçat prou.

Actualment la CUP té un secretariat interí; per voluntat de la darrera Assemblea Nacional l'actual secretariat no va comptar amb la confiança del conjunt de la militància i aquest es va veure obligat moralment i política a presentar la seva dimissió, que va ser acceptada. Ja fa molt de temps que la CUP va decidir convertir-se en una organització nacional i d'abast referencial però estan passant els mesos i això no s'està produint i amb la situació de paràlisi donada per l'afer del secretariat ens estem trobant que en l'actual moment històric que vivim no estem a l'alçada, si més no aquesta és la meva percepció.

D'altra banda tinc la sensació que la naturalesa del referèndum celebrat a Arenys de Munt no engresca al conjunt de l'Esquerra Independentista i això s'ha traduït en una certa indiferència cap al procés. En efecte, el fet que la consulta es situi en un àmbit estríctament principatí i que la pròpia pregunta faci al·lusió a la Unió Europea no ha atret especialment a algúns militants de l'EI, que consideren que el procés no és ni revolucionari ni rupturista.

Personalment, i com a militant de l'EI el marc de referència és evidentment el marc nacional, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, i com ja es poden imaginar els lectors d'aquest blog no comparteixo en absolut els valors i principis emanats de la Unió Europea. Però també és evident que tot revolucionari que aspiri a transformar la realitat ha de palpar la realitat i modular-ne les lectures, malgrat que no comparteixo al 100% el sentit de la consulta plantejada a Arenys hi dóno tot el meu suport, perquè això suposarà un avanç claríssim i pequè mica en mica els plantejaments que defensem des de l'esquerra independentista están sent assumits.

Avancem lentament però estem aconseguint fites, no totes de cop, però més val això que res. En aquest sentit he trobat a faltar més implicació per part de les CUP i del conjunt de l'EI, crec que el moment històric que estem vivint no deixa lloc a vel·leitats ni a purismes paralitzadors. La història truca a la porta i si badem se'ns tancarà un altre cop.

Sóc del parer que la CUP ha d'impulsar consultes similars allà on sigui possible, a tot arreu on es pugui, i no només això sinó que la CUP ha d'encapçalar aquest procés i no permetre que sigui la dreta regionalista o la socialdemocràcia carronyaire qui n'obtingui els rèdits polítics. Fa 40 anys que l'esquerra independentista penca i que es deixa la pell per aquest país i fa quaranta anys que els voltors s'aprofiten de la nostra bona fe i dedicació. Em sembla que no ho hem de tornar a permetre.

Vam decidir no concòrrer a les properes autonòmiques però jo no vaig entendre en cap moment que renunciessim a ser l'organització nacional, ni a prendre els carrers per la llibertat d'aquest país, ni a impulsar consultes arreu, ni....

18 comentaris:

JULI CUÉLLAR ha dit...

100% d'acord. Llàstima que hi hagi gent que sigui tan purista... però la realitat és tossuda i el "reset" de la CUP ja és -ara per ara- una qüestió de mera supervivència política.

Adam Majó ha dit...

Estic d'acord en que des de la CUP i l'EI en general no hem sabut visualitzar prou el nostre compromís amb el referèndum d'Arenys, i que hi ha gent, o sectors, que no l'han assumit com a propi, però també és cert que ahir, a Arenys, érem moltes, moltes!, les persones de l'àmbit de l'EI col.laborant i participant de la festa.
El que ens cal, com bé dius, és un SN capaç de traduir la feina en capacitat d'iniciativa política. Aviam si ens en sortim.

Unknown ha dit...

Ahir també vaig estar donant suport en Arenys, i em podria haver apuntat per col-laborar de voluntari, però jo, com a valencià no em sentia identificat amb la pregunta. Això no vol dir purisme, vol dir deixar un tros del país, i em vaig sentir dolgut.

Andreu, militant de la cup de vilafranca

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Jo, per motius que ara no venen al cas tinc una especial vinculació amb el Nord del nostre país, de les Corberes en amunt. I m'agradaria que algún dia els Països Catalans fóssin un poble lliure de nord a sud i de ponent a llevant.

I a més resulta que sóc un militant ecologista que per sobre de tot lluita per conservar el paisatge i les contrades.

I cap d'aquestes dues premisses tant importants per a mi s'han tingut en compte a Arenys. Però algú creu que el nord del nostre país esdevindrà independent amb el principat, Ses Illes i el PV d'avui per demà? Si algú creu que si que em digui la fòrmula perquè jo no la conec. I tant de bo fos possible.

Però entenc que el que s'ha fet a Arenys és obrir una via de treball, que ha d'anar prosperant. I si algú en el seu municipi és capaç de tirar endavant un referèndum amb una pregunta com ara " Està d'acord que els Països Catalans es converteixin en un estat independent i socialista? A mi m'agradaria molt que aquesta fos la pregunta que es fes als referèndums, ara bé, quina CUP és capaç de convèncer al seu Ple de tirar-la endavant?

Per cert, suposo que tothom s'adona que ERC a través de directe.cat fa els possibles per desestabilitzar a la CUP i desintegrar-nos. Anem amb compte perquè els corbs volen destruir l'esquerra independentista, ja ho han fet vàries vegades, eh senyor Colom? eh senyor Puigcercós?

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Ep, em disculpo per si no he felicitat amb prou claredat als i les militants de l'EI que tant han treballat per fer possible la consulta d'Arenys. Ho sento.

I ara a impulsar consultes arreu de la Nació, a tots els Països Catalans. I sobretot a fer sortir la gent al carrer.

Roger ha dit...

Tot i no ser de la CUP em permeto la llicència d'opinar (es deu poder, oi?).
Estic plenament d'acord amb el que dius, Jordi, i, és més, acabes de reblar el clau en un dels teus comentaris quan esmentes el cas de directe.cat: el que pasa és que tot el que pugui haver-hi de positiu en la consulta d'Arenys no ho està capitalitzant l'EI ni la CUP ni qualsevol de les organitzacions que integren aquella. I una de les raons, al meu entendre, és que la CUP no actua com el referent polític que hauria de ser, perquè això generaria cohesió, creixement i, de ben segur, èxit.

Salut!

4cantons ha dit...

Crec que a certs sectors de l'EI existeix un doble llenguatge que a mi, personalment, m'arriba a molestar.

Que per a moltíssima gent del Principat, el País Valencià som un problema, està clar de fa molt de temps. Vivint a Catalunya he comprovat el paternalisme constant dels militants respecte al PV, això sí, sempre sense haver baixat ni una sola vegada al PV, a no ser que fóra el 25 d'abril. A més a més, també trobe molta idealització del PV cap a Catalunya, i això retroalimenta el procés. No hi ha una relació d'iguals.

Però el que més em molesta de tot és que mai es diuen les coses clares.

Que la consulta siga d'àmbit restringit no és un greu problema per a mi. Ho és, en el moment, des de l'EI, es fan contínuament mencions a conceptes com "reunificació nacional", "Paisos Catalanas reunificats", "territorialitat"... quan realment la gent s'està referint a "confederació".

Amb la praxis s'està demostrant això, que som catalans, valencians, illencs... però que existisca un tot, que a més coincideix amb una de les parts, ho dubte molt. I en part m'agrada, no la forma però sí el contingut, ja que és més realista i respon a la nostra tradició.

O siga construcció nacional (del conjunt) però realista i no viciada, que al final els perjudicats sempre som els mateixos.

Després de tot el que he vist amb la consulta, m'encantaria que l'EI del PV, es començara a replantejar estratègies i, potser, deixar d'emprar formes polítiques que mai ens afavoriran. Per exemple: referir-nos als valencians com a catalans i coses per l'estil, que al PV semblen ciència ficció, i no, exactament, pels blaveros, ni pel PP ni pel PSPV; sinó més per una qüestió històrica, cultural, social... massa complexitat, quan al català al PV, se li diu "valencianesch" ja al s.XIII, sona fort però és així.

Tinc clar que som el mateix, i crec en la construcció nacional, però amb altres estratègies. La d'ara, al PV, no funciona, i després de la consulta ho he vist claríssim. La vostra posició sempre serà més "facilona" i un poc "desvergonyida". I si realement creguereu en "reunificacions nacionals" i termes d'estos, les forces les gastaríeu en altres coses, com reforçar abans tot el territori etc etc. Ja sé que no és tan fàcil i que també hi ha cojuntures. Però és que això dels Països Catalans, com a unitat nacional, dins de l'EI, no s'ho creu ni cristo. Sobretot a Catalunya. Jo tampoc, entés com ho he explicat. A més no vull sentir-me com el germanet bovet.

I sí... lo de la menció a la UE, és pa cagar-se i no torcar-se. I mira per aon, al final són els dels partits que volen la"UE" els que s'emporten tots els mèrits.

Potser també ens hauríem de preguntar que si realment no s'està capitalitzant res, potser és perquè encara no estem preparats i es vol anar massa ràpid. Ja em direu ara que es farà quan 60 municipis presentaran consultes, quan la CUP encara no té quasi representació. Ja sabeu ara qui capitzalitzarà el tema: CIU's, Esquerres, Laportes...

Per cert, no crec amb la conspiranoia que díeu del directe.cat, però si que veig que dins l'EI, comencen a existir estratègies polítiques molt diferents, amb els perills que això comporta. I no és que m'identifique plenament en cap de les 2.

Estic molt desencisat en com van les coses, l'alegria s'accentua a Catalunya, però al PV les coses són una mica més difícils, i el laberint cada volta es fa més gran.

A l'EI del PV, li falta valentia per a trencar amb certes dinàmiques i repensar estratègies pròpies que vagen amb consonància amb el context valencià i deixar de fer seguidisme a Catalunya, que, al cap i a la fi, és un context molt diferent i sempre fa i desfà com vol.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Aquí no es tracta de capitalitzar res en termes electorals, això ja ho fan els partits del sistema. Nosaltres el que volem és treballar per la independència i no volem protagonismes infantils ni sortir a fotos per sortir-hi.


Jo sóc militant de la CUP però per sobre de tot hi ha el país, el paisatge, el territori, la gent...lo altre només són eines...per assolir objectius.


Cert que no estem preparats però també és cert que no ho estarem mai, portem més de 40 anys lluitant des de l'EI i no podem esperar mig segle més a estar preparats perquè això no passarà. Ara el que hem de fer és impulsar consultes i com molt bé has dit procurar que el Païs Valencià, Ses Illes però també el nord del nostre país faci quelcom similar.

El moment històric actual no permet vacil·lacions i al meu entendre ara ens toca actuar amb les armes que tenim, que són poques però són les que tenim. Com deia el poeta tenim el que tenim i prou però tot és possible.

Ens hem d'allunyar del paternalisme principatí però també hem d'acceptar que la realitat nacional al PV, i especialment a la Catalunya NOrd és molt dura, el conjunt de la Nació té una territorialitat molt complexe, i molt difícil de recompondre
( igual que d'altres nacions en la mateixa situació: Amazigh, Kurdistán...) Crec que s'han d'impulsar estratègies adequades i adaptar-les a cada territori, modular-les alhora treballar plegats en projectes que articulin la Nació: culturals, econòmics, polítics, socials...


Insisteixo en que les maniobres d'ERC a través de Directe.cat no són cap paranoia meva, ja fa molt de temps que treballen per desestabilitzar la CUP. Que en una mateixa organtizació hi hàgi veus discordants és normal però que això es vulgui aprofitar per enfrontar sectors i estratègies respòn a una estratègia calculada.
Porten molts anys fent això i més d'una vegada ja han destruït a l'EI, no siguem ingènus ni passarells.

4cantons ha dit...

Disculpeu però crec que l'última cosa que es fa des de Catalunya, és modular estratègies i treballar plegats amb la resta dels territoris, sobretot des de certs sectors de l'EI. Mireu el vostre melic i prou. Feu el que vos rota sempre i no sabeu que vol dir crear país. Claret.

Cada dia que passa, alguns sectors de l'EI, perden més legitimitat per a mi.

4cantons ha dit...

Per cert, qui ha parlat de "capitalitzar res en termes electorals", això estàs dient-ho tu.

Però segons es desprén del teu text inicial està clar que sí t'haguera agradat que la CUP o l'EI, haguera estat més present, i diga-li així, diga-li capitalitzar o com vullgues. Però dubte molt que t'agrade posar l'esforç i que s'emporten uns altres els mèrits. No té res a vore amb l'infantlisme, ni amb els partits del sistema, ni...

Sent molt si estic rabiós però és que estic un poc fart.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

T'asseguro que els meus companys del Nord del país están també molt emprenyats perquè mai es compta amb ells. Els PP.CC els hem de construïr entre tots i per això crec que estaria molt bé que en algún municipi del PV, de Ses Illes o del Nord aprovi una consulta similar, en clau nacional. Llavors situaríem els PP.CC en el mapa i el món començaria a visualitzar la territorialitat de la nostra nació.

Jo en cap moment m'he mirat al melic i quan en el meu escrit inicial em referia a la necessitat d'estar a l'alçada per part de la CUP i l'EI, evidentment m'hi referia en termes polítics. L?EI porta 40 anys batallant i treballant, deixant-se la pell per aquest país i no ens sorpen ja que els partits del sistema surtin a fer-se la foto, malgrat que hi estem acostumats això no vol dir que a mi per exemple no m'agradi, i no m'estic de denunciar-ho. Però com deia, ja s'ho faran, el que importa és el país, per sobre de tot.

Entenc que des del PV es pugui mirar tot aquest procés amb contrarietat però no m'agrada que em diguis que aquí fem el que ens rota i que els PP.CC ens importen un rave. Aquí cadascú fa el que pot i malgrat que l'enemic a abatre és molt poderós encara hi som

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Per cert, molt bona notícia, a Berga han aprovat una moció que inclou la territorialitat. I a Girona també ho estem intentant, va, que això avança!

Jaume ha dit...

Personalment, i com a militant de l'EI el marc de referència és evidentment el marc nacional, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, i com ja es poden imaginar els lectors d'aquest blog no comparteixo en absolut els valors i principis emanats de la Unió Europea. Però també és evident que tot revolucionari que aspiri a transformar la realitat ha de palpar la realitat i modular-ne les lectures, malgrat que no comparteixo al 100% el sentit de la consulta plantejada a Arenys hi dóno tot el meu suport,

Ja m'agrada de discrepar amb gent com vosaltres. Units no ens aturaran.

4cantons ha dit...

Ahí vos deixe un article recent de Josep Nadal (cantant pegolí de la Gossa Sorda) sobre la consulta i el País valencià:

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/144932

L'acabe de descobrir i deixa entreveure l'evolució de molts militants de l'EI del PV, que necesiten repensar estratègies pel que fa al PV, siga pel context valencià, siga en resposta a com evolucionen les coses al Principat. Jo crec que, al final, estem més marejats que un poll.

A alguns llocs, ja ha estat acusat de neoblaver. I això, em molesta molt, perquè, dir i fer al mateix al Principat, no suposaria MAI el mateix qualificatiu.

Salut i debat!

Jordi Navarro i Morera ha dit...

El que està clar és que valencians, principatinnts, illencs i catalans del nord estem aillats per fronteres que ens separen des de fa segles. I hem d'esforçar-nos en trencar aquestes fronteres, des del respecte mútu a la idiosinclràcia de cada territori.

abel ha dit...

Jordi, no estic d'acord en l'anàlisi que fas. Crec que barreges coses que, si les mirem detingudament, no tenen la relació que se'ls vol donar.

Per exemple, associar el fet de no sortir a la premsa amb el fet de no haver volgut concórrer a les autonòmiques. Només cal mirar com silencien en Carretero per a desmentir això. De fet, ens ha passat cada any i no és estrany que ens continuï passant.

Crec que la visió de manca d'implicació és molt esbiaixada. Si no arriba a ser per la militància de la CUP vinguda de fora, hi hagués hagut greus problemes logístics i de seguretat per a muntar el referèndum. Això fins i tot ens ho va reconèixer l'alcalde! Nosaltres érem quasi un centenar treballant-hi! Quanta gent hi havia dels altres partits?

Crec que la sensació de provisionalitat a la CUP la sentim tots. Això té a veure amb l'interinatge del Secretariat Nacional, però no té res a veure amb haver escollit no anar a les autonòmiques.

Apa, som-hi, que a Berga la pregunta ja inclou la nació completa. I pels escèptics, dir-los que al·lucinarien amb la de missatges de regidors de les Illes i del País Valencià donant-nos suport.

Que no estem tan malament, home!

Jordi Navarro i Morera ha dit...

On has llegit que jo hagi volgut anar a autonòmiques? Tothom sap que jo precisament defensava l'opció d'anar una mica més poc a poc i esperar al 2014, o sigui que és impossible que hagis llegit que jo defenso l'opció d'anar-hi el 2010. Sigui com sigui aquest debat ja està superat per la decisió de la darrera AN

Del que em queixo és que la CUP continua sense esdevenir l'organització nacional que necessitem. Crec que l'actual moment és històric i la provisionalitat i interinatge en que es troba immersa la CUP no és la millor opció que necessita ara mateix l'EI. I insisteixo en que trobo a faltar un bolcatge al 100% del conjujnt de la militància i organitzacions de l'EI.

És veritat que no he estat prou just en reconèixer la feina exemplar que ha fet una part important de la militància de la CUP i em sap greu si he transmés que per mi allò important és sortir a la foto, en cap moment he pretès dir això.

Per això reitero les meves felicitacions a la militància que va estar donant suport a Arenys de Munt, des de la discreció i el compromís, com ha de ser.

La gran notícia és que a Berga heu aconseguit colar la territorialitat, és una notícia boníssima i millor encara és rebre mostres de suport per part de regidors del PV.

Tens raó, segurament no estem tant malament però crec que és bo fer autocrítica per tal d'avançar. Per cert que a Girona estem en ple procés.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Volia dir en ple procés per a realitzar una consulta, que no serà fàcil perquè una ciutat amb gairebé 100.000 habitants, capital de demarcació i feu dels sociates té un pòsit espanyolista que la converteix en una plaça duríssima. Però no defallirem.