dimarts, 19 d’abril del 2011

El Celler de Can roca, una oportunitat per l'esquerra del Ter

Sota aquesta denominació (l'Esquerra del Ter) s'han aixoplugat una colla d'entitats dels barris gironins que queden al marge esquerra del riu Ter al municipi de Girona. Fontajau, Taialà, Sant Ponç, Domeny, Germans Sàbat. 5 barris que conformen un sector més aviat dispers, però que a còpia d'esforç i projectes han aconseguit cohesionar-se i esdevenir un potent nucli que voreja els 6000 habitants, i que organitza iniciatives culturals, lúdiques, socials que deriven cada any en diferents esdeveniments que se celebren arreu.

Tanmateix, i més enllà dels esdeveniments culturals i festius, hi ha una realitat social (sovint amagada) complexa que té en alguns punts d'aquests barris una cara força crua. Col·lectius de joves amb risc d'exclusió social, situacions d'atur de llarga durada, de drogodependència, dificultats d'integració social... una realitat ben viva i que no es pot ignorar.

Sempre he cregut que des de l'urbanisme es pot contribuir a combatre les desigualtats socials que es plasmen en el territori, i que en bona mesura la mateixa trama urbana i les dinàmiques que s'hi desenvolupen contribueixen a situar un marc on s'hi poden produir oportunitats. Per això penso que ha estat un encert consolidar un espai com el Centre Cívic Ter i la Biblioteca Antònia Adroher en aquest sector, ben a prop de Taialà i Germans Sàbat: l'accés a la cultura és un motor de cohesió i una oportunitat per créixer i formar-se.

I és precisament la ubicació d'un conegut restaurant en aquesta zona que pot, des del meu punt de vista, ajudar a revitalitzar un barri com Germans Sàbat. Una marca de prestigi internacional com és El Celler de Can Roca, que no para d'acumular distincions, ubicada a escassos metres d'un barri amb evidents problemes socials, ha d'implicar-se amb el seu entorn i contribuir amb més entusiasme i compromís a resoldre alguns dels problemes del barri.

Aquest escrit l'he fet perquè parlant amb gent del barri he pogut copsar que això mateix ho pensa molta gent que s'estima aquest barri, que vol sentir-se orgullós d'un barri que forma part de Girona que vol deixar de ser perifèria i que com jo, creu que les empreses han de ser permeables als problemes del seu entorn i implicar-se en la seva solució.