divendres, 22 d’abril del 2011

L'exemple d'Orella Activa

Que la música en directe és una de les assignatures pendents de la ciutat de Girona no ho pot amagar ni tant sols la programació de l'Auditori-Palau de Congressos o del Temporada Alta. Que la música en directe no ha pogut fer forat a Girona és malauradament una realitat consolidada.

Però que un grup de gironins i gironines entusiastes i incombustibles porta 10 anys batallant i lluitant perquè la música i els músics tinguin un tracte més digne és també una realitat incontestable. Una realitat en forma d'entitat: Orella Activa, que des dels seus inicis treballa per revolucionar el panorama musical gironí.

Ahir dijous 21 d'abril van celebrar el seu desè aniversari a la Mirona amb un concertàs (al qual jo no vaig poder assistir, per variar). Una efemèride que ens recorda que a Girona la música en directe no gaudeix encara d'un espai estable i consolidat, un espai per donar cabuda a la creativitat, a la difusió de l'art, un espai central i obert al teixit associatiu de la ciutat, un espai popular i ben gestionat que esdevingui una garantia de qualitat pels músics i on fi el públic gironí pugui gaudir de l'art popular en directe.

Malauradament els equips de govern gironins (unipartits, bipartits i tripartits) que s'han succeït no han considerat mai una prioritat la música i la cultura popular, i durant els anys de vaques grasses no es va valorar la possibilitat d'habilitar una sala que complís les característiques anteriorment esmentades. Ara, ens trobem de ple enmig d'una crisi brutal que ens eixugarà a fons les arques municipals, i òbviament l'excusa serà perfecte.

Però cal deixar ben clar que malgrat els números escarransits de la caixa municipal no podem deixar la cultura popular i una reivindicació tan antiga i necessària com aquesta al fons del calaix. Ens hi hem d'esmerçar tots plegats i fer-ho possible; a la CUP no fem volar coloms però ja n'estem una mica tips de tanta cultura elitista. Per això treballarem i serem un aliat en la lluita per aconseguir l'aclamada sala de concerts a la ciutat de Girona.