dijous, 28 de juliol del 2011

Un Ple més llarg del què és habitual

El passat dimarts 26 de juliol hi va haver el primer Ple ordinari a l'Ajuntament de Girona en aquest nou mandat 2011-2015. Un Ple que va començar a les 8 en punt i que es va allargar per més de tres hores. Tres hores llargues i intenses en que es van debatre, votar i aprovar diferents qüestions, algunes d'elles d'una gran rellevància per la nostra ciutat. I val a dir que aquest allargarment es va deure en bona mesura a la CUP, que va presentar fins a tres mocions, dues de les quals malauradament no van ser aprovades.

Des de la seva fundació a Girona, la CUP ha mostrat reiteradament el seu compromís amb els col·lectius i entitats de la ciutat que treballen des de diferents fronts per millorar la cohesió social als nostres barris, reivindicar els drets nacionals, defensar el territori o lluitar contra les desigualtats. I fruit d'aquest compromís recollim la necessitat d'esdevenir la veu del carrer a l'Ajuntament, al Ple. Per això aquest mes de juliol hem presentat fins a 3 mocions, i així ho continuarem fent al llarg d'aquests quatre anys, treballant frec a frec amb la ciutadania i traslladant al Ple les demandes i reivindicacions del carrer.

En aquest Ple es va escenificar la preferència que els portaveus del PP i de CiU tenen per les juntes de portaveus en detriment dels Plens. Per ells el més important és pactar i acordar el contingut de les mocions a les juntes (òrgans de caire més aviat presidencialista) i s'estimen més portar les coses als plens ja mastegades i acordades. Doncs bé, senyora Veray i senyor Ribas, per la CUP és primordial que el Ple esdevingui un espai públic de discussió i amb capacitat d'arribar a acords in situ, sense necessitat d'haver manegat res prèviament. Entenem el Plenari com l'espai democràtic per excel·lència del nostre Ajuntament i és l'espai on la ciutadania ha de visualitzar enteses i acords.


Pacte x Girona

La política de pactes que ha dut a terme la federació guanyadora en aquestes darreres eleccions l'ha dut a segellar dos pactes amb el bloc constitucional espanyol: PP i PSC. En el cas del PSC l'acord segellat entre el senyor Puigdemont i la senyora Bosch inclou la redacció d'un Pla Estratègic que inclou el conjunt de l'àrea urbana. Un Pla que comença a caminar amb voluntat de liderar i d'estirar del carro el conjunt de l'àrea urbana, un Pla amb una presidència i vicepresidència que recauen en l'Alcalde i la Cap de l'Oposició de l'Ajuntament de Girona.

La CUP va votar-hi en contra. Estem convençuts de la necessitat de dotar-nos d'un instrument que ens ajudi a superar la crisi (en termes socials, ambientals i econòmics) però creiem que cal més diàleg amb el territori i els municipis de l'àrea urbana. No estem d'acord en l'excessiu protagonisme de Girona i menys encara en el fet que siguin dos càrrecs gironins que presideixin i dirigeixin aquesta fase inicial. A més no entenem perquè el Consell d'aquest Pla, que ha de convidar entitats, no té caràcter vinculant.


Les 3 mocions de la CUP: per la normalització del fet GLT, contra les retallades al Trueta i pel dret de les entitats a parlar al Ple

La primera de les tres mocions que vam presentar va ser la de sotmetre a acord del Ple un rebuig a la política de retallades aplicades a l'Hospital Trueta i expressar el suport a les lluites dels treballadors en contra d'aquestes retallades. La moció no va prosperar perquè els sectors conservadors del bloc constitucionalista (PP+CIU= 13 vots) van votar-hi en contra i només els grups municipals de la CUP, PSC i ICV-EUiA hi van votar a favor (12 vots) . La moció va ser defensada pel regidor Carles Bonaventura, militant de Reagrupament Gironès. Tanmateix, l'Alcalde, Carles Puigdemont va assumir una proposta feta per Joan Olòriz i es crearà una Comissió de seguiment del nou hospital Trueta. La CUP reitera el seu suport als treballadors en lluita, els farà costat i continuarà treballant per difondre les seves reivindicacions.

La segona moció que va presentar la CUP i defensada per la regidora Anna Pujolàs consistia en declarar Girona ciutat per la diversitat sexual i per la normalització del fet lèsbic, gai i transexual. Malauradament el bloc conservador va tornar a imposar la seva majoria (13 vots) mentre que l'altre pota del bloc constitucionalista es va abstenir ( PSC= 7 vots). Només la CUP i IC-V hi van votar a favor (5 vots). Els ecosocialistes van proposar que un dels consells (la comissió Ciutat i Igualtat) ja existents ampliï la seva mirada cap al fet LGT i treballi per combatre'n les discriminacions que pateix aquest col·lectiu. Un cop es va acabar de debatre la moció diferents militants del moviment Gai i Lèsbic a Girona van desplegar una bandera amb el símbol per la llibertat sexual. Tot el meu suport a la seva lluita! I lamentar que les forces conservadores encara es mostrin reticents a combatre amb fermesa les discriminacions històriques que aquest col·lectiu ha patit i encara pateix. Caldrà seguir treballant des de molts fronts per aconseguir crear els espais necessaris per normalitzar el fet LGT, com ja han fet altres ciutats (Vilafranca del Penedès)

Finalment, la tercera moció presentada es va aprovar i Girona haurà fet un pas important en favor de la participació directa de la ciutadania als plens municipals. Va ser aprovada per unanimitat però va costar superar l'allau de crítiques i retrets creuats. PP i CiU argumentaven que la tramitació i negociació de la moció s'havia de fer seguint els criteris acordats a la Junta de Portaveus. Però com ja vaig manifestar al Ple, fem 32 anys tard, hi havia molta pressa per tirar això endavant. El dèficit democràtic acumulat i el deute amb les entitats de la ciutat obligaven a actuar. La CUP es va comprometre amb les entitats de la ciutat a portar aquesta moció al primer Ple ordinari, i així ho hem fet. Finalment la moció va rebre el vot afirmatiu de tothom. Ara caldrà vetllar perquè l'acord es materialitzi i que en breu s'apliqui, mitjançant el ROM i les Institucions de la Participança, el dret d'entitats a intervenir al Ple i a presentar mocions directament.


Moció del PSC per l'aeroport de Girona

El GM del PSC va presentar una moció de suport a l'aeroport i la CUP va votar-la favorablement perquè el PSC va accedir a incorporar les esmenes que hi vam fer. Val a dir que l'esquerra independentista té un model de territori, transport i infraestructures que no venia recollit en l'esperit de la moció presentada. Per això més endavant la CUP presentarà una proposta per parlar de l'aeroport, de les connexions ferroviàries, de la xarxa de transport públic, dels espais i les planes agràries, de model turístic.

A l'hora d'intervenir vam argumentar que els problemes que pateix l'aeroport de Girona es deuen en bona mesura a la concepció radial del sistema aeroportuari espanyol. Barcelona no té gaires connexions intercontinentals mentre que Madrid és un punt de primer ordre mundial. I ens trobem que Barcelona ha de competir amb petits aeroports comarcals pels vols de baix cost. Vam generar debat i vam demanar que la moció reclamés el traspàs definitiu per part d'AENA a la Generalitat i que aquesta obris la gestió als agents públics del territori.


Precs i preguntes

En primer lloc vam preguntar per la situació del solar dels antics barracots de dret a Fontajau. S'han enretirat els barracons però s'ha deixat molta brossa acumulada. L'alcalde va assegurar que hi estaven a sobre. I efectivament! Avui dijous uns operaris i treballaven i ara el solar ja està ben net. Felicitats doncs a l'equip de govern i als treballadors municipals per aquesta tasca feta.

Finalment vam preguntar sobre les intencions del nou govern envers les zones blaves de Sant Narcís i van respondre que ho estaven estudiant. També vam preguntar quan estava previst convocar el Fòrum Ciutadà per les obres del TAV i el tren convencional. Restem a l'expectativa, doncs.