dijous, 11 d’agost del 2011

Els disturbis socials es poden estendre arreu, també a Girona i rodalies

Les imatges i notícies que arriben de Londres i d'altres ciutats angleses com Manchester, Birmingham i Liverpool han colpit l'opinió pública europea, que amb impotència es pregunta què ha passat perquè una megalòpolis contemporània com és Londres s'hagi mostrat al món com l'escenari d'una cruenta lluita de classes.

La revolta que ha esclatat en barris perifèrics d'aquestes ciutats britàniques serà els propers dies motiu d'estudi i anàlisi per part de sociòlegs, politòlegs i d'altres estudiosos. Des del meu punt de vista, però, i per les dades (evidentment insuficients i analitzades des d'una poc objectiva distància) que difonen alguns mitjans de comunicació hi ha un evident component de lluita de classes com a rerefons en tot aquest afer.

Barris marginals, famílies senceres desestructurades, atur crònic, manca de recursos, brutalitat policial, manca d'expectatives... una espiral que no fa més que generar violència i odi en una societat classista, fragmentada i multiètnica com és la britànica, amb comunitats senceres enfrontades i en un clima de retallades socials i de crisi econòmica galopant que castiga els sectors més febles i vulnerables. Un episodi cruent en què, inevitablement, s'hi ha barrejat el pillatge i d'altres elements sense cap tipus de reivindicació, com acostuma a passar en processos de revolta popular.

A Girona ciutat tenim barris amb una situació complicada ara mateix. Zones que, per cert, el fins fa poc mediàtic i lluent moviment dels indignats, no ha trepitjat encara. Barris on la llavor del conflicte hi és ben germinada, i que no s'han afegit al moviment dels indignats perquè el consideren (igual que a la resta de moviments polítics, sindicals, socials...) aliè a la seva causa. Barris com Font de la Pólvora, Vila-roja, el Grup Sant Daniel, tenen evidents problemes socials i si no s'actua injectant recursos tard o d'hora el disturbi acabarà esclatant.

Altres veïnats com el Pont Major, Germans Sàbat i en menor mesura Can Gibert del Pla i alguns sectors de Santa Eugènia arrosseguen problemes estructurals que la crisi no fa més que agreujar. Una conjuntura econòmica que ha estimulat el govern conservador i burgès de CiU a la Generalitat a emprendre una espiral de retallades que el que fan és principalment abocar benzina als conflictes i posar les bases per un gran conflicte social.

Uns convergents radicalitzats, classistes i insensats que han declarat la guerra a les classes populars i que amb la seva política salvatge de retallades estan creant el caldo de cultiu per un esclat social de proporcions incertes. Les retallades en sanitat i educació o la reorientació de la PIRMI i el caos que ha provocat són mesures encaminades a esquerdar la cohesió social. Una cohesió que en aquests moments és molt feble en alguns barris gironins, i si s'acaba deteriorant seran els mateixos ciutadans d'aquestes zones els qui en pagaran les conseqüències.

6 comentaris:

Estelada 2014 ha dit...

A Olot han aparegut durant els darrers dies pintades amb símbols feixistes i missatges espanyolistes, racials i antiindependentistes. Alternativa per la Garrotxa ho ha denunciat a través dels mitjans i ha penjat les fotos a la seva pàgina web. La policia d'Olot diu que només són bretolades i l'ajuntament diu que no cal fer-ne tanta propaganda.
Quan apallissin a algú o cremen propietats privades, també ho continuaran dient, o actuaran?

guadal ha dit...

coneixes Vila-Roja ? crec que fas un reonament fàcil , no parles de Can Gibert del Pla , ni de Pont Major.., fins hi tot la banda dura de Germans Sàbat..,tampoc cites l'obidada Creueta.., és fàcil caure al parany de parla de marginalitat i focolitzar el problema en els barris del sector est.., quant cada barri del sector est te una personalitat absolutament deferent que el del seu costat.´

Bé mercès per tot.., és cert que pel grup d'indignats i grups polítics solament existeix st. Narcís i sta Eugènia.., aahh i qunt parlem de l'Esquerra del Ter enns centrem al Centre Cívic i prou..., i tot és Germans Sàbat , quant hi ha-- Fonmtajau, Domeny, Taialà,Sant Ponç etc..
Cal un coneixement més exeustiu del territori per part de tots..,
ni lo bonic és el Barri Vell, ni el més marginal és Grup Sant Daniel..

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Ep Guadal, en l'article parlo de Pont Major, Can gibert, Santa Eugènia....

Aquest és només un article i el tema és prou complex com per voler-ho encabir. Faré altres articles parlant de la realitat gironina, em refereixo a la realitat gironina més enllà de la imatge de postal que coneixen els turistes.

A Girona hi ha molts indrets, sectors, barris...amb problemes. I sé perfectament que a la Creueta hi ha una situació que el conjunt de la ciutat desconeix. Un edifici amb unes quantes famílies que estan desconnectades de Girona, físicament ( la passera que travessa l'Onyar és una vergonya) i psicològicament.

També sé perfectament que al sector Est cada barri és una realitat, de fet aquest divendres passat vaig estar una bona estona a Mas Ramada i a Vila-Roja amb gent del territori, parlant, escoltant i coneixent una realitat propera, de gent que lluita per la dignitat del seu barri. Una realitat que malauradament la gent de Girona desconeix i fins i tot obvia, tant polítics, com empreses com també moviments socials.

Conec perfectament la realitat de l'esquerra del Ter, perquè hi visc des de fa 12 anys, sé quina és la situació dels blocs de Fontajau, d'un sector de Germans Sàbat. I també sé quina és la situació d'alguns sectors del Barri Vell, que no només és la Catedral, la Fontana d'or i la Muralla. També hi ha situacions complexes a Les Pedreres.

Jo no soc cap expert, soc un veí de Girona amb inquietuds socials, ecologistes i polítiques i per circumstàncies de la vida i raons de militància ara exerceixo durant un temps una tasca de regidor. I crec que és obligació de tot ciutadà conèixer la realitat de l'indret on viu, i si aquest ciutadà té inquietuds polítiques com és el meu cas llavors és un deure conèixer la ciutat i sobretot escoltar i intentar millorar les coses. Això és el que intentaré fer.

guadal ha dit...

mercès pel comentari...,esperem que les coses vagin canviant pels barris , cosa dificila.., la gent de sta. eugènia ja tenen problemes en actes de la seva festa.., però Girona és molta Girona.. Bella pedra Vella..,si no hi ha cura el sindrome de ser un aparador serà una realitat.
Apala vagi bé, repeteixo mercès per respondre

treveler ha dit...

Em sembla prou encertada la teva visió de que si no ha esclatat ja la revolta a molts jocs en falta ben poc, potser no ha passat ja perque la insatisfacció ciutadana ha segut canalitzada pel pacifisme del 15M.
Aixi que no em sembla just que critiques als indignats de Girona per no apropar-se a tots els barris a escoltar tots els problemes que te la gent...com tu dius de tu mateix, no son experts ;ni tampoc professionals de la politica, i a diferencia d'alguns, no tenen un sou ni cap infraestructura per poder abastir tota aquesta pluja de atacs contra els drets bàsics dels catalans i gent que viu a Girona. Ells estan en creixement i s'haurien de respaldar mes, perquè ells porten la llavor de militància política social que ja creix globalment. Potser la Cup necessita que això creixi per a créixer ells ^_^.
Aixi que crec que podieu començar a recolzar-los. Pot ser un bon començament aquest dissabte 27 d'Agost, on s'ha convocat una manifestació a plaça Catalunya contra el feixisme i la xenofòbia de (PxC), que te un acte a SAlt de marcat caire racista. Adjunte el link amb mes dades per les persones individuals que hi bulguin anar sense banderes. A soles les conviccions de respecte dels drets humans:http://acampadagirona.org/

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Hola Treveler, evidentment la CUP i l'esquerra independentsita serà present a la manifestació antifeixista convocada a Salt per diferents entitats. Ara i sempre l'esquerra independentista està en contra del feixisme i del racisme i allà hi serem per lluitar-hi.

Sobre si he criticat als indignats, simplement he exposat una opinió que m'ha traslladat força gent de barris de Girona. Crec que fer autocrítica és sa i necessari i jo també m'ho aplico.

Fa 3 mesos que soc regidor, més de 3 anys que trepitjo tots els barris de la ciutat i més de vint anys que soc militant, treballant en feines precaries i sense tenir un bon sou, patint repressió, tenint càrregues familiars i econòmiques i lluitant per intentar conèixer les problemàtiques dels barris i la seva gent, lluitant contra l'especulació, pels drets social s i per la defensa del territori, la llengua i l'habitatge. I crec que això és una obligació ciutadana que en part ja fa molta gent, inclosos els indignats. Per cert, el meu sou actual de regidor és el mateix que quan treballava de conserge en una escola ( 1300 eurus mensuals)

Crec que és bo que hi hagi gent indignada, com és bo que hi hagi gent que treballa a les associacions de veïns i les entitats, com hi hagi gent que treballa en el món ecologista. La CUP no és ni vol ser cap solució màgica, és simplement una eina més al servei del poble.

En tot cas gràcies pel teu comentari, crec que és bo que hi hagi debat i que entre tots plegats treballem per intentar combatre les desigualtats.