dissabte, 15 d’octubre del 2011

Conclusions del Fòrum ferroviari

Avui s'ha celebrat una nova edició del Fòrum ferroviari, i n'apuntaré breument algunes conclusions que conviden a la reflexió.

En primer lloc constato el fet que el Fòrum ha de ser més publicitat i difós, si realment vol esdevenir una eina participativa de primer nivell.

En segon lloc constato que les obres del TAV i les incògnites que desperta el projecte de ferrocarril convencional són un dels principals problemes que tenim a la ciutat. El caos, soroll, pols, molèsties, afectacions a comerços, i per tant a economies familiars, s'ha convertit en un autèntic malson pels veïns dels barris més afectats, principalment Sant Narcís i Devesa-Güell. Les queixes manifestades per veïns i veïnes són francament escruixidores i em sembla un exercici molt sa que aquesta informació flueixi democràticament i lliure. Hi ha hagut intervencions de diferents barris: Devesa-Güell, entorns de la plaça Europa, Santa Eugènia i Can Gibert, Pont Major, totes elles molt interessants i raonades.

En tercer lloc cal valorar molt seriosament la proposta que ha fet un veí de Sant Narcís, consistent en aprofitar el túnel del TAV per ubicar-hi la línia del tren convencional, i així estalviar-nos la necessitat de fer un segon túnel. La proposta pot esdevenir viable i cal que els tècnics la valorin i la posem sobre la taula com una opció que ha de formar part del debat ciutadà que indefectiblement ha d'envoltar aquesta gran obra ferroviària. La proposta ha estat recollida per l'Alcalde. Personalment he manifestat que totes les opcions s'han de tenir en compte.

En quart lloc ha quedat clar que el Parc Central i rodalies desperta moltes preocupacions i suscita inquietuds. La pregunta que plana a l'aire és si caldrà tornar a foradar el Parc Central per ubicar-hi l'estació definitiva del convencional. En aquest sentit l'Alcalde ha estat clar i diàfan: "sí, caldrà tornar a perforar el parc i les obres del convencional aniran per llarg".

Vull agrair públicament aquesta mostra de sinceritat, claredat i valentia. No tinc cap inconvenient a reconèixer públicament que avui m'he sentit representat per l'Alcalde Puigdemont en aquest moment, perquè més enllà de les enormes diferències ideològiques que em separen d'ell ha estat capaç de fer quelcom que malauradament no es fa gaire sovint en política ni per desgràcia en general: ser sincer, valent i dir les coses a la cara.

També valoro positivament les aportacions del portaveu d'ICV-EUiA Joan Olòriz quan ha dit que el Fòrum és un espai ciutadà molt important i que caldrà millorar-lo. Hi estic d'acord i hi afegeixo que no només això, sinó que ha de ser l'espai comú on es fixin estratègies conjuntes per plantar cara a ADIF i defensar la nostra ciutat. NO ens poden tornar a prendre el pèl i per això cal unitat civil i anar totes i tots a una, sens dubte. També ha dit Olòriz que el 2012 s'aclarirà definitivament el projecte ferroviari convencional i les intencions d'ADIF.

Finalment vull fer-me ressò de la intervenció que ha fet el veí de Santa Eugènia de Ter, Xavier Vilarreal. "Cal que al pròxim Fòrum ADIF s'assegui a la taula i doni la cara". Hi estic d'acord i a més proposaré a la propera Junta de Portaveus de l'Ajuntament que es traslladi a ADIF aquesta demanada, que em sembla justa, raonable i necessària. També ha dit Xavier Vilarreal que cal unitat política i ciutadana i que en aquest camí s'ha de perseverar. Hi estic d'acord, i en la mesura del possible ho intentarem, des de la CUP.