diumenge, 6 de gener del 2013

Mobilitzacions en motiu de la inauguració del TAV

CONCENTRACIÓ dimarts 8 de gener a les 12 del migdia a l'Estacció de RENFE de Girona en motiu de la inauguració del TAV! 

Mariano Rajoy, Felip de Borbó i altres personatges vindran a Girona a inaugurar la nova línia d'Alta Velocitat. El calvari de veïns i comerciants per les obres, el menyspreu continuat cap a la ciutat, la manca de compensacions, la nul·la inversió en el tren convencional, etc. Ens sobren els motius per mostrar el nostre descontentament. Feu-ne difusió i no hi falteu!

La Plataforma Cop al TAV va lluitar contra el projecte del TAV, i la seva lluita (que també és la meva) no és la d'un NO sistemàtic i infantil. Les propostes de "Cop al TAV" eren clares i nítides: tren d'amplada europea que articulés les comarques gironines i les connectés (viatgers i mercaderies) amb Barcelona, Catalunya Nord i Europa. Una proposta de modernització del tren convencional, reconvertit en un vertader transport públic que aturés la circulació de mercaderies per carretera i que dinamitzés l'economia gironina, que millorés la qualitat de vida dels ciutadans d'aquestes meravelloses comarques i sobretot que millorés el medi ambient, per contribuir a reduir les emissions de CO2 i, per tant, lluitar contra el canvi climàtic.

Fa anys els responsables polítics i empresarials (i a aquests darrers ningú els demana comptes perquè viuen al marge de la democràcia!) van decidir ubicar l'estació al centre de Girona, hipotecant el Parc Central i creant el col·lapse i el subsegüent empantenagament que avui estem vivint. Col·lapsar el centre de trànsit rodat a motor i ubicar una megaestació de busos arran d'una zona tan densament poblada és com a mínim una temeritat i una decisió poc mesurada, presa bàsicament en clau purament tècnica i sobre el plànol. 

Avui, a poques hores d'una inauguració pomposa, ens trobem amb un territori trinxat i depauperat. La destrossa ambiental i territorial ni apareix en les triomfalistes valoracions d'ADIF, la Cambra de Comerç i els sectors econòmics , empresarials i polítics de les comarques gironines. ADIF ha humiliat i menyspreat als veïns i comerciants de Sant Narcís i Girona; 4 anys llargs de patiment, soroll, caos, incerteses i promeses incomplertes. És clamorós que no s'informi a l'opinió pública del cost ambiental i econòmic del TAV, quants diners públics ens costarà mantenir-lo? Els trens de Mitja Distància experimentaran retallades de servei? Com afectarà les economies dels usuaris del tren convencional l'entrada en servei dels TAV i dels AVANT? Preguntes sense resposta... de moment.

I el nostre Ajuntament, del qual la CUP també forma part, ha estat el convidat de cartró pedra. Com a institució hem fet el ridícul i els equips de govern que han hagut de gestionar aquesta monumental i colossal obra s'han vist abocats a ser els espectadors irrellevants, simples gestors encorbatats que no han comptat per a res. Tot plegat una bona estafa. Per tots aquests i d'altres motius la CUP no hi serem. No anirem a la cerimònia d'inauguració a la qual hem estat convidats els/les portaveus dels grups municipals. La CUP no participa d'aquests actes endogàmics, prescindibles i quasi insultants. Tanta pompa i tonteria institucional forma part de la llista de coses prescindibles que s'ha d'anar escurçant.  

Nosaltres serem al cantó del poble, lluitant, denunciant i reivindicant un tren per a les classes populars, defensant el Parc Central i el dret dels veïns, veïnes i comerciants del Barri de Sant Narcís i zones afectades a viure en un indret amb futur i qualitat de vida.