dimecres, 23 de gener del 2013

Horts urbans a Girona

Fa uns anys hi havia alguns regidors d'Urbanisme que pretenien anar urbanitzant el territori i anar construint habitatges a tort i a dret. En aquella època (ben recent, per cert) es considerava que un camp era un espai improductiu en termes econòmics, i que el més assenyat era construir-hi pisos. Deien que això era bo per l'economia i pel municipi, perquè d'aquesta manera es recaptaven més impostos, i per tant més ingressos.

Les Hortes de Santa Eugènia van estar a punt de ser objecte de requalificació, però la intervenció d'una oportuna Plataforma en Defensa de les Hortes de Santa Eugènia va parar el cop, i a grans trets es va blindar un espai que continua prestant un excel·lent servei a la ciutat. Malauradament, en aquesta operació les hortes van perdre la zona de l'anomenat parador del Güell, avui abandonat i en procés de degradació. Recordo que uns dels arguments que esgrimíem els defensors de les hortes era que en cas d'una crisi internacional l'espai podria proveir d'aliments una part dels habitants de Girona. Recordo també les cares burletes d'alguns detractors de la Plataforma.

Des de la CUP sempre hem cregut que el context actual requereix recuperar i potenciar la figura dels horts urbans. I això passa per potenciar els existents i obrir nous espais a la ciutat. Fa uns mesos vam presentar una moció per reconvertir part de Domeny en un espai, entre d'altres, d'horta (hi ha aigua disponible) i a d'altres ciutats com Figueres i Vilafranca del Penedès ja s'han impulsat projectes d'horts urbans a proposta de la CUP.

Teníem previst presentar una moció sobre el tema a Girona però pensem que el teixit associatiu de la ciutat és molt ric i té prou vitalitat com per impulsar la proposta des de la base. De fet ja hi ha entitats que han parlat del tema, com és el cas d'aquest article dels companys Josep Rost i Joel Ferrer, i és per això que ens posem a disposició de tots aquells col·lectius i entitats de la ciutat interessades en aquesta qüestió. Ara que el nostre Ajuntament ha modificat el ROM i permet la participació ciutadana pensem que és el moment de presentar des de baix una proposta d'horts urbans a Girona. Qui s'hi apunta?