dimecres, 27 de febrer del 2013

Volem aigua pública, clara i catalana!

El passat 31 de desembre va finalitzar la pròrroga que Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, S.A, tenia per poder prestar el servei d'abastament d'aigua als tres municipis de Sarrià de Ter, Girona i Salt. El Ple de l'Ajuntament però va decidir allargar la prorroga 3 mesos més per tal de poder trobar la millor solució a mig/llarg termini. La companyia és en un 80% privada i la resta pública (Girona en té un 14%).

Segons el regidor de Sostenibilitat i tinent d'Alcalde Jordi Fàbrega l'actual empresa presta un bon servei, no ha donat problemes i, per tant opta per prorrogar 8 anys més l'actual contracte. Argumenten també que les condicions econòmiques que han negociat i pactat son les més beneficioses pel conjunt de gironins i usuaris.

La decisió es prendrà en sessió plenària el proper 11 de març i per part de la CUP s'està fent un treball exhaustiu per analitzar els diferents escenaris. La CUP opta per municipalitzar el servei i seguir l'exemple d'altres municipis modèlics (Mataró, Manresa, Arenys de Munt...) en l'abastiment, subministrament i gestió de l'aigua. L'aigua és un bé públic, un dret humà reconegut per l'ONU i l'OMS, el seu subministrament no ha de ser objecte d'especulació ni mercadeig i sota aquestes premisses.

Per tot això, la CUP emetrà properament un posicionament públic al respecte.  Abans però demanarem informació detallada i precisa sobre l'estat de les instal·lacions, el seu rendiment, el pla d'inversions, els beneficis empresarials i les retribucions dels directius. També ens preocupa que els moviments d'accionistes (el 80% de la companyia està en mans privades) posin en risc llocs de treball i en aquest sentit serem molt exigents.

Properament informarem més a fons sobre aquesta cabdal qüestió. Probablement és un dels temes importants que es decidiran en l'actual mandat. Estem parlant ni més ni menys que de l'accés a l'aigua potable de la ciutadania, l'ús de boca i l'ús domèstic de l'aigua, poca broma.