divendres, 22 de març del 2013

La violència del sistema s'acarnissa amb el poble

Ahir dijous, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Girona va ser l'escenari d'un debat no exempt de polèmica. L'Alcalde, amb solemnitat i autoritat, va mostrar el seu enuig i rebuig a uns fets que van tenir lloc aquest passat dilluns i que impliquen els companys i companyes de la PAH a Girona, especialment la seva portaveu. En el marc d'una renuió entre la PAH i la portaveu del PP hi va haver una discussió intensa, dura, sobre els desnonaments i les situacions dramàtiques que generen en milers de persones, i la portaveu del PP afirma que es va sentir brutalment amenaçada i insultada. Tan amenaçada que  l'Ajuntament s'ha arribat a plantejar condemnar els fets i les paraules de la PAH contra la regidora del PP i no reconèixer la interlocució de la portaveu de la PAH. Sovint les institucions i els seus representants aprofiten l'anècdota per criminalitzar els moviments socials i estigmatitzar persones i col·lectius. Posar l'accent en aquesta anècdota i magnificar uns fets irrellevants és una pràctica que no només no resolt res sinó que contribueix a empitjorar-les.

La violència estructural que exerceix el sistema quan milers de persones son desnonades i privades del seu dret a l'habitatge té conseqüències molt greus. I la passivitat de les institucions, quan no complicitat amb la banca, té un preu. La fallida econòmica, la crisi social que vivim, ha fet saltar pels aires el marc sorgit de la Transició Espanyola. Avui el sistema democràtic s'ha mostrar ineficient per a resoldre el drama dels desnonaments, i això afegit a l'atur, la fam i la misèria social, ha creat les condicions per a l'esclat social.  L'agressió de les elits, la inhumanitat de la banca i el terrorisme financer han posat les bases per a dinamitat la convivència. S'han creuat totes les línies permeses i s'ha utilitzat la violència per a fins econòmics i s'ha fet amb impunitat, enmig de la indiferència d'un sistema polític que s'ha aillat a la seva torre d'ivori i no ha avaluat l'abast de la tragèdia social que estem vivint.

Si la intenció és criminalitzar a una persona portaveu d'un moviment social tan rellevant i vigent com la PAH, la CUP òbviament triarà estar al cantó del poble que lluita per la seva dignitat. Si l'objectiu és utilitzar uns fets per desacreditar una persona i un moviment que està patint i de valent, la CUP tindrà molt i molt clar al cantó de qui estarà. Al llarg de la història els febles han hagut de patir molt per poder tirar endavant. Les lluites obreres, les lluites pels drets civils, les lluites ecologistes, els moviments socials... han hagut d'enfrontar-se als poderosos i han hagut de patir repressió, criminalització i persecució. L'agressió dels poderosos no s'atura i contra aquesta agressió no hi ha treva.  Avui la PAH és el moviment social d'avantguarda, un moviment potent, pacífic, contundent, cívic, vitalista, un col·lectiu que de forma exemplar ha plantat cara a la violència estructural que promou la el terrorisme bancari. I ho ha fet amb el cap, amb el cor i amb el puny. Ells i elles, la PAH, han estat un exemple d'integritat, i la CUP continuarà estant al seu costat.