divendres, 19 d’abril del 2013

Cadaqués Retorna, Girona retornarà?

Que la producció d'envasos és un problema de país ho palesen les dades de l'Agència de Residus de Catalunya, quan ens diuen que a Catalunya es consumeixen diàriament 9 milions d'envasos de begudes, dels quals se'n recullen sectivament 3,5 milions. La resta acaben a l'abocador, a la incineració o dispersats pel territori i l'entorn.

La producció de residus urbans representa, però, només una part del problema. Es calcula que el residu urbà representa un 20% del total de residus que es generen a Catalunya, i que el 80% restant correspon a la indústria, la mineria i les activitats agropecuàries (purins, per exemple). Del residu urbà, una part molt important és l'envàs i concretament l'envàs de begudes. El plàstic genera substàncies contaminants i pot durar segles un cop és abandonat al medi ambient.

Per això a Cadaqués han posat en marxa una prova pilot, pionera als Països Catalans i a l'estat espanyol, que consisteix en la implantació d'un sistema de Devolució, Dipòsit  i Retorn  d'envasos (SDDRE). L'experiència ha començat aquest abril i finalitzarà el 30 de juny. Del seu èxit en depèn que la iniciativa s'estengui a d'altres municipis. El sistema ja funciona amb normalitat a molts països europeus, on es recupera gairebé el 100% dels envasos.

Seria una gran notícia que Girona també apostés per aquest model i deixés enrere l'ineficient sistema dels contenidors de colors. La nostra ciutat, amb tota la seva tradició ambientalista, té ingredients i potencialitats per acollir amb èxit aquesta experiència, entre d'altres coses perquè el Ple de l'Ajuntament ha aprovat dues mocions al respecte. Segur que no serà fàcil i que hi haurà moltes resistències, però precisament una de les claus de l'evolució i millora de les coses és la capacitat d'innovar i fer canvis. Girona ho pot fer, n'estic convençut. Som-hi?