dimarts, 9 d’abril del 2013

El règim s'enfonsa i el PP s'esquerda

Ahir el Ple de l'Ajuntament de Girona va debatre una moció de la CUP en la qual es qüestionava l'actual règim monàrquic i en què es demanava, entre d'altres coses, deixar de reconèixer el títol de Príncep de Girona a Felip de Borbó. El meu company de grup municipal Carles Bonaventura va ser qui va presentar la moció, en un to reposat i respectuós però contundent alhora. I una vegada més la regidora del PP Concepció Veray va respondre amb agressivitat, faltant al respecte al regidor Bonaventura i convidant-lo a plegar. Tanmateix, en Carles va aguantar estoicament les crítiques i en un exercici d'habilitat dialèctica i tarannà democràtic, va defensar-se com calia. No només no plegarà sinó que continuarà, continuarem, presentant aquelles mocions que considerem oportunes, ja que aquest és el mandat al qual ens vam comprometre amb la ciutadania que ens va expressar el seu suport ara farà dos anys.

Una escenificació, la de la senyora Veray, un pèl ridícula i que des del meu punt de vista no tenia cap altre objectiu que desviar l'atenció d'un fet que va marcar l'inici del Ple: la renúncia del regidor Carles Palomares a continuar representant al PP al Ple i el seu pas a regidor no adscrit. Les exagerades gesticulacions de Concepció Veray no són més que tàctiques de distracció pròpies d'un partit poc acostumat a la pluralitat i molt avesat a la verticalitat i les imposicions jeràrquiques.

El descrèdit de la monàrquia (corrupció, pèrdua de prestigi i de suport social...) no està passant desapercebut i la moció d'ahir de la CUP pretenia entre d'altres coses posar en evidència els partits defensors de l'actual règim monàrquic sorgit de la transició post-franquista. Com era d'esperar, les forces monàrquiques (PP+PSOE+CiU) van ser ben fidels a l'amo i no es van atrevir a qüestionar l'actual monarquia, una institució ridícula, desfasada i anacrònica. Però l'actual règim ja ha començat el seu procés de descomposició i cada dia en podem veure nous capítols. El procés sobiranista engegat pel poble català de forma democràtica i horitzontal, està contribuint a esquerdar l'actual marc espanyol, i això és imparable.

Ahir el regidor Palomares va ser valent. Ell sap com penso jo i quines son les meves conviccions: independentista i anticapitalista. Més d'un cop hem parlat i puc donar fe que també és un home de conviccions, això sí, diametralment oposades a les meves. Però ahir en Carles Palomares va dir públicament que malgrat ser de dretes i sentir-se espanyol, també català, ell estava en contra de les retallades, dels rescats bancàris, a favor del dret de decidir del poble català i sobretot va dir que estava molt cabrejat amb els habituals episodis de corrupció del PP.  Una cosa és certa, Palomares ha demostrat que té conviccions democràtiques, i és clar, amb un historial així, és difícil encaixar en un partit com el PP, amb nul·la tradició democràtica. Sigui com sigui no és el primer cas i probablement no serà l'últim. El que deia, el règim s'esfondra i els seus tentacles s'esquerden.