dimecres, 24 d’abril del 2013

Retallades i corrupció: barreja mortal!

Fa pocs dies vaig participar en un sopar-debat a Riudellots de la Selva organitzar per Riudellots per la Independència (ANC). El tema a debatre era el procés d'independència de Catalunya. Els ponents érem jo mateix, en Carles Puigdemont (CiU), en Joan Olòriz (ICV-EUiA) i en Roger Torrent (ERC).

El debat va començar i com és lògic va aflorar una natural pluralitat de perspectives, cadascú va defensar les seves postures i la seva particular visió del procés. En un moment del debat vaig dir que si alguna cosa perjudica el procés és la combinació de retallar serveis públics i drets socials amb els episodis de corrupció a CiU, també a d'altres partits com PP i PSOE, tot i que això ja és un altre tema.

La resposta de Puigdemont va ser immediata i per uns instants vaig tenir la sensació que es limitava a entonar respostes de manual. Segons ell les retallades són inevitables i no s'hi pot fer res, "el govern anterior va gastar molt" o "el dèficit fiscal i, per tant, Madrid, ens hi obliguen". Sobre el tema de corrupció, la resposta encara és més decebedora. "Tot plegat és una tàctica de Madrid per desestabilitzar i entorpir el procés iniciat".  Puigdemont també va posar accent en el deute públic i la necessitat de retornar-lo, afirmant que no retornar-lo té conseqüències per part de la comunitat internacional. També en un moment de la seva intervenció va fer referència al fet que la contestació social que es viu als carrers de Catalunya pot perjudicar el procés.

Amb tots els respectes, però em semblen arguments patètics i totalment inacceptables. El discurs que tot és culpa de Madrid ja no és creïble. En el tema de corrupció hem demostrat tenir una clara independència respecte a Madrid, i els Millets i Pallarols de torn bé que ho han demostrat. Han tingut independència total per a fer les seves trapelleries, i és absolutament inacceptable que els convergents continuïn donant mala imatge del nostre país. Per culpa de els seves corrupteles compulsives estem perdent adhesions al projecte nacional, i ja va sent hora que tornin el que han robat, que demanin perdó i que assumeixin responsabilitats dels fets tan greus que alguns dels seus representants han comès. Pel que fa al deute, crec que cal negar-se a pagar la part il·legítima. No podem acceptar que deute il·legítim hipotequi les nostres vides i les dels catalans i catalanes del futur. Aquest deute no pot ser l'excusa per atacar les classes populars. Això des de la CUP no ho acceptarem mai, però sembla que CiU ho accepta de bon grat, com a bon partit carca i de dretes que és!

Pel que fa a les retallades ningú es creu que el govern de CiU les apliqui perquè no té més remei. Ells combreguen perfectament amb les directrius de la Troica. El desmantellament dels serveis públics i el robatori a gran escala dictat per Brusel·les, l'FMI i el BCE compten amb el vist-i-plau dels convergents. L'actual dogma neoliberal i l'enginyeria social dissenyada per la Troica té les coses perfectament calculades i les polítiques de dèficit zero i retallades són perfectament reversibles, és una qüestió de voluntat política. Ningú nega el dèficit fiscal i ningú nega els problemes de tresoreria de la Generalitat, però que ningú ens enganyi. Hi ha d'altres factors com el frau fiscal, la mala redistribució de la riquesa i l'excessiva polarització social que contribueixen a agreujar la pressió sobre les persones més humils. I no parlem ja d'un model productiu basat en la bombolla immobiliària, el turisme fàcil, la mà d'obra explotada,  l'orgia financera i un consumisme irresponsable. I és ben clar que CiU és un partit classista al servei dels poderosos.

Finalment hi ha un altre aspecte que a mi em preocupa i molt. Una de les teories dels convergents és que la contestació social als carrers catalans està fomentada per Madrid amb la voluntat de desestabilitzar el procés sobiranista. Aquesta visió classista i cínica de la realitat i del drama de milers de persones (desnonats, aturats, precaris...) és insultant. Si alguna cosa han de fer els convergents és veure què estan fent ells al nostre país perquè bona part del que està passant és responsabilitat seva. Ells han desmantellat la sanitat pública, l'educació pública... Ells han fet els ulls amb la corrupció... i per culpa d'aquesta combinació fatal poden haver fet un mal irreversible al procés emancipador engegat per les classes populars del nostre país.