dissabte, 4 de maig del 2013

Festivals i música

Girona viu aquests dies immersa en un mar de festivals de música, la qual cosa sempre és agradable. Que Girona s'hagi convertit en ciutat de festivals ens indica que la ciutat té vitalitat i empenta i que la cultura musical forma part del nostre ADN cultural. Festivals com l'Strenes, l'Insomni... i tants altres cal valorar-los positivament. Enrere queden festivals com ara el de les Músiques Religioses, que malgrat tenir tocs excessivament elitistes, comptava amb components populars que caldria recuperar. Un bon exemple és l'enyorat Mercat del Món, que tenia molts adeptes i la ciutat troba a faltar. Cal trobar un bon emplaçament i recuperar aquest excel·lent mercat de productes d'arreu.

Girona va ser bressol de la primera onada de rock català i l'inconformisme dels barris també s'hi ha expressat a través de la música. Grups com Sopa de Cabra, Ja T'ho Diré, Umpah-pah, Tipuaixí, Barri Baix... formen part de la nostra història i patrimoni. Un patrimoni que cal reivindicar, no com un tresor florit sinó com un valor viu que ens ha d'esperonar a continuar creant.

Entitats com Orella Activa han reivindicat i batallat durant anys perquè la música en directe disposi d'espais dignes i de qualitat a la ciutat. D'altres associacions i col·lectius també han reivindicat l'ús del carrer com a escenari natural de la cultura i la música, i sovint s'han hagut d'enfrontar al govern municipal d'ara i d'abans per a poder expressar-se amb llibertat al carrer. Malauradament l'intransigència dels governs Nadal i els seus hereus abans, i el conservadorisme de Puigdemont i la seva colla més tard, han fet que viure la cultura al carrer s'hagi convertit pràcticament en un crim.

I és precisament aquesta ciutat de festivals tan vitalista, la que obvia tot un patrimoni propi i uns actius culturals i populars que tenim a casa mateix. Per tot això la CUP va presentar fa poc una moció al Ple on entre d'altres coses emplaçava al govern de la ciutat a treballar per dotar la ciutat d'una sala de mitjà format que s'incorpori al circuit musical i que doni resposta a les inquietuds de la gent jove i la força creativa de ciutadans i ciutadanes que tenen moltes coses a dir.