dimecres, 15 de maig del 2013

Sobre el ple municipal del maig

El Ple del dilluns passat va tornar a ser llarg i feixuc. Vam començar solidaritzant-nos amb els treballadors en lluita dels mitjans públics catalans (TVC, Catalunya Ràdio, ACN, etc.), exposant que a la penúltima Junta de Portaveus tant CiU com el PSC i el PP van negar-se a signar una declaració conjunta de solidaritat en aquest sentit. Això va fer enfurismar l'alcalde, que va reaccionar atacant-me directament.

El Ple va continuar, s'hi van tractar molts temes. Parc Central, contenidors, places de policia, reglament participatiu, reglament del Consell LGTB, mocions, precs i preguntes... El tema que més seqüeles ha deixat ha estat el dels contenidors, ha generat una picabaralla mediàtica fonamentalment entre CiU i PSC.

Fa temps un error humà va fer perdre una subvenció de la UE reservada per un projecte de ciutat. L'equip de govern va creure que Girona no podia deixar perdre tants diners (uns 2 milions d'euros) i va acollir-se a una nova subvenció. L'interventor en persona i la regidora d'Hisenda van reunir-se amb els grups municipals i van transmetre'ns la necessitat de vehicular un projecte per tal de no perdre aquells diners. Això era al ple municipal del juliol passat. Tot i el poc temps que vam tenir per estudiar-ho i els dubtes que ens va generar el tema, vam fer costat a l'equip de govern per intentar que la subvenció no es perdés.

Vist amb perspectiva i havent tingut, ara sí, més temps per valorar-ho, la CUP considera que gastar-se 2,5 MEUR en contenidors en uns moments com els que estem vivint és exagerat. Malgrat que els fons FEDER cobreixin el 80% de la inversió, considerem que canviar TOT el parc de contenidors, quan n' hi ha molts que estan en bon estat, és un actitud de nou rics que no ens podem permetre, i que els diners de la subvenció podrien aprofitar-se per altres projectes més profitosos per la ciutat.

D'altra banda, sabut és que la CUP va presentar-se a les eleccions amb un programa de propostes, i la part mediambiental era de les més importants i treballades. No creiem en el model obsolet dels contenidors. Considerem que cal avançar cap a sistemes més moderns, europeus i sostenibles que ens permetin doblar els percentatges de recuperació d'envasos i altres fraccions. Ara mateix, amb el sistema de contenidors no arribem ni al 30% real de recuperació d'envasos i en d'altres fraccions com l'orgànica estem encallats.

Creiem que altres sistemes com ara la recollida porta a porta (PaP), el Sistema de Devolució i Retorn d'Envasos (SDRE) són més eficients i ens permetrien situar-nos en percentatges de recuperació del 80-90%. Municipis com Celrà i Vilablareix ja ho estan aplicant i l'experiència pilot que s'està implantant a Cadaqués ens indiquen que cal iniciar ja la transició cap a un nou model més eficient, sostenible, responsable i econòmic.

Dit això, no acabo d'entendre com és possible que CiU, amb Carles Puigdemont al capdavant, no pacti les coses i tingui més diàleg amb altres grups abans de dur els temes al ple municipal. No entenc que algú que pertany a un partit que practica la real politik i el pragmatisme s'atreveixi a anar a Ple i votar una cosa així sense tenir-la pactada. L'alcalde ha de ser conscient que la ciutat de Girona li va donar 10 regidors, i que aquest nombre és insuficient per governar a l'estil nadalista. De vegades em sorprèn el nivell dels partits d'ordre, tant criticar-nos a nosaltres i resulta que ells actuen amb més irresponsabilitat que ningú.

La CUP està disposada a parlar i dialogar sobre aquest afer. Podem trobar nous projectes i estem disposats a arribar a acords. Però insisteixo, la composició del Ple és la que és, i cal molta paciència, perseverança i cintura.