dimecres, 17 de juliol del 2013

Per un autèntic pressupost participatiu a Girona

Us deixo l'article que, en nom de la comissió de participació de la CUP de Girona, hem publicat avui al Diari de Girona (enllaç) sobre el procés de pressupost per barris que avui culmina a Girona:


La creixent distància entre la ciutadania i les institucions, com també l’escassetat de recursos públics propiciada per la situació socioeconòmica que vivim, fan avui més que mai que l’opacitat i la màniga ampla que ha existit durant anys per part dels representants polítics a l’hora de gestionar les administracions públiques sigui del tot inacceptable. Així, és imprescindible impulsar mecanismes perquè els ciutadans i ciutadanes es reapropiïn de les institucions; que puguin tenir un paper realment protagonista en la presa de decisions i exercir un autèntic control democràtic de la gestió.

És per això que cada any quan s’apropa l’elaboració del pressupost des de la CUP reiterem la nostra demanda d’obrir el procés per fer-lo transparent i participatiu. Quan es van aprovar els comptes per al 2012 vam impulsar la primera audiència pública per explicar-los a la ciutadania. Va un primer exercici de transparència, segurament poc significatiu, però que va servir per trencar d’una vegada l’antiga i tancada manera de fer que havíem conegut fins llavors. De cares al 2013 vam voler fer un pas més, i entre diferents col·lectius vam fer pinya per aconseguir una partida que permetés a les veïns i veïns dels diferents sectors decidir les inversions dels seus barris.

Es va aconseguir un compromís per part de l’equip de govern en aquest sentit i ara, després de mesos de recorregut, el procés de pressupost per barris de Girona ha arribat al final. Des de la CUP, però, no podem deixar de mirar-nos-el amb una sensació agredolça. D’una banda ens congratulem que finalment el pressupost de Girona hagi deixat de ser un afer exclusiu dels grups municipals. És innegable que hi ha hagut un cert debat públic el voltant de la qüestió, i que inevitablement això ha servit per familiaritzar la ciutadania i les entitats amb la gestió dels comptes i d’alguna manera socialitzar-ne el procés d’elaboració.

Per contra ens queda la sensació amarga d’haver viscut un procés en certa manera dirigit, precipitat i superficial. El govern ha previst mecanismes formals de participació, és cert, però és evident que no s’ha fet un treball prou profund i sincer perquè avui puguem parlar d’un pressupost realment participatiu. Hi ha mancances metodològiques fruit de la inexperiència que sens dubte podrem resoldre entre tots de cares a properes edicions. El problema de fons, però, és de voluntat política. Fins que l’equip de govern no entengui què implica cedir el protagonisme a la ciutadania, sense ingerències i destinant-hi tots els recursos i mitjans necessaris, aquest procés no podrà ser reeixit del tot. Mentrestant, correm el risc de vendre fum, de fer processos per a uns pocs i de cares a la galeria, que acabin frustrant ciutadania i teixit associatiu.

Després de tot plegat, des de la CUP només ens queda felicitar totes les veïnes, veïns i associacions que aquests mesos han destinat esforços en aquest procés, i oferir-nos per treballar, des d’ara mateix, per tal d’aconseguir que de cares al 2014 puguem celebrar un autèntic debat de ciutat que ens condueixi definitivament a un pressupost participatiu a Girona.