divendres, 22 de novembre del 2013

La Sèquia Monar, patrimoni col·lectiu

A la darrera comissió Informativa de Ciutadania (Sostenibilitat) es va fer públic que la Sèquia Monar passaria a ser de titularitat pública, una notícia que a mi em té el cor robat. La nostra Sèquia Monar és un important valor històric i un element patrimonial de primer ordre.

La Sèquia té importants valors paisatgístics, històrics, culturals, ambientals... És testimoni històric de la industrialització a Girona, enriqueix el paisatge, contribueix a l'agricultura i fomenta la biodiversitat. Una riquesa cultural i ambiental que hauríem de cuidar. Tenir cura del patrimoni és la prova del cotó dels països que estimen la història i la natura. Espero que amb aquesta adquisició, l'administració , i el conjunt de la ciutadania ens esmercem més en preservar aquest llegat.

La sèquia travessa diferents municipis (La Cellera, Angles, Bescanó, Salt) i mor a Girona, a les aigües del riu Onyar. Pel camí alimenta diferents centrals hidroelèctriques, rega una plana agrícola i discorre paral·lela al riu Ter. Té el seu propi bosc de ribera i les seves aigües fan girar la central del Molí abans de desembocar a l'Onyar. Però el traçat gironí és molt invisible perquè amb la urbanització del Pla de la Devesa-Güell va quedar enterrada sota el ciment i avui pràcticament ningú sap on és.

Restituir la memòria de la nostra sèquia, recuperar-la i retornar-la a la ciutat, fer-la visible...; són mesures que caldrà estudiar i executar a mitjà i llarg termini. Espero que els gironins i gironines d'avui treballem a fons perquè els gironins i gironines de demà puguin fruir aquest llegat que té segles d'història.

Justament l'altre dia vaig fer un comentari referent a aquest tema al programa Girona Ara, de l'Eduard Cid. Us el deixo aquí per si el voleu escoltar: