dilluns, 30 de desembre del 2013

Bon any zero!

S'acaba el 2013, l'any en què ens han deixat, entre molts d'altres, Nelson mandela i Joana Raspall. L'home i la dona, el líder i la poetessa. Dos referents que ens esperonen i ens han omplert d'esperança i llum. Un 2013 ben mogut certament, l'any en què els feixistes del PP ens han donat xarop de bastó a cabassos, l'any en què la reforma laboral s'ha cobrat noves víctimes i l'any en què la corrupció ha assolit cotes altíssimes, com l'atur i la precarietat. L'any en què els desnonaments han aflorat i l'any en què els sàtrapes de la banca han estat rescatats mentre s'enfonsaven les famílies.

Però el solstici d'hivern ja ha arribat i el sol surt cada dia en aquest planeta nostre, que malgrat l'hem embrutat i maltractat reviscola cada dia i fa brollar noves esperances i noves il·lusions, esmunyint-se del desencís. La natura fa el seu cicle i els pinsans i rossinyols esmolen diàriament les seves gargamelles i es llencen a composar i interpretar el so de la vida. Els rierols continuen baixant juganers Pirineu avall, cap a la gran taca blava que els acull i els engoleix mentre els blauets hi pesquen petits peixos. Els bolets afloraran de nou sota les alzines torçades i els espàrrecs brotaran amb força i exhibiran la seva turgent gallardia. Les orenetes tornaran a penjar els seus nius sota les balconades urbanes i els camps tornaran a verdejar sobre la terra mullada després de les pluges fresques de primavera. La mainada creixerà i jugarà, aprendrà i madurarà, somniarà i lluitarà. Així és la vida i l'hem de viure a fons en aquest racó de món en què ens ha tocat clavar arrels.

I a Catalunya continuem il·lusionats, malgrat tantes penúries, en el nostre esdevenidor, que l'observem amb una barreja d'ingenuïtat i certesa. Nous horitzons s'albiren prop nostre i qui sap, potser aconseguim constituir una cosa nova millor que la que tenim ara. Sigui com sigui, aquest 2014 que és a punt de començar, l'any zero de la Nació Catalana ens depara sorpreses. No podrem abaixar el cap i haurem de plantar cara, a adversitats i incerteses. Però com no pot ser de cap altra manera, aquest 2014 el viurem amb alegria i esperit de lluita i sobretot, amb ganes de tirar endavant, com diu la Joana Raspall.  Que tingueu molt bon any!

Endavant!

Respira fort, que l’aire és teu
i l’aire i tot et poden prendre.Un cop ja l’hagis respirat
és carn com tu,
és alè teu que no es pot vendre.
Respira fort, que l’aire és teu.

Trepitja fort, que el lloc és teu!
On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre.
La terra té per a tothom
camins oberts;
Fuix de qui vulgui entrebancar-te.
Trepitja ferm, que el lloc és teu!

Parla ben clar, que el mot és teu
i el pensament ningú no el mana.
Si creus la teva veritat
llança-la al vent
i que s’arbori com la flama.
Parla ben clar, que el mot és teu!

Joana Raspall i Juanola