dijous, 19 de desembre del 2013

Casal Independentista El Forn, un espai popular en marxa!

El Casal Independentista El Forn és l'espina dorsal de l'esquerra independentista gironina. El casal va néixer fa més de 10 anys a la travessia Auriga, en ple Barri Vell, i va ser l'embrió que va donar un potent impuls a l'esquerra independentista en aquest inici del segle XXI.

El casal era el punt de trobada de militants i activistes de l'esquerra independentista i era el reflex de l'efervescència social que es vivia en aquells moments a Girona. El cop repressiu del 1992 va deixar un paisatge desolat i la travessia del desert va ser molt dura per a uns militants que van patir tortura, presó i repressió. Però el jovent va rebrotar i el casal El Forn va arrelar fort fins a veure el naixement de la CUP a la ciutat, que gràcies al jovent de Maulets va veure la llum. Al casal s'hi feien activitats de tot tipus: xerrades, tallers, sopars, concerts, jornades... Un espai popular obert i engrescador, punt de trobada de la gent jove amb més inquietuds.

El casal ha passat per vàries etapes i l'especulació immobiliària i el procés de gentrificació subtil que es va donar a mitjans 2000 va expulsar El Forn del Barri Vell, i aquest es va ubicar al carrer del Carme, on s'hi va estar uns 5 anys. I ara fa aproximadament un any i mig es va regenerar el projecte amb l'impuls de nous socis provinents de sectors socials diversos.

Actualment el casal es troba a la plaça St Pere i ha viscut el que es pot dir una etapa daurada. El nombre de sòcies i socis ha augmentat considerablement i el casal s'ha dotat d'un projecte gastronòmic interessant que l'ha fet créixer i madurar, i alhora obrir-se a nous públics i superar alguns tòpics de l'esquerra independentista i anticapitalista. Així, nous públics intergeneracionals i més heterogenis s'han apropat al casal, però alhora més col·lectius diversos i rupturistes fan del casal el seu punt de trobada.

En aquest any i mig que fa que va arrencar el nou projecte hi ha hagut una efervescència cultural i transgressora increïble. Mai a la vida havia vist tants actes, xerrades, presentacions de llibres, concerts, performances, cursets, ballades, lectures de poesia, exposicions, actes polítics, festes... És impressionant la capacitat de fer coses que té l'actual assemblea. Actualment hi ha nous projectes en marxa i moltes il·lusions col·lectives i individuals per tirar el casal endavant i fer-lo punt de trobada de lluites, inquietuds, transgressions... i evidentment recer de noctàmbuls, amants de la bona gastronomia i la bona cervesa amb la tapeta, que també va bé una mica de relax, no?

El Forn és un espai viu i actiu, però és un espai que necessita socis i sòcies perquè sense aquests no pot sobreviure. Les despeses del local no són baixes i fa poc s'ha activat una original campanya anomenada Posa'ns a 100 , que s'ha marcat l'objectiu d'assolir els 100 socis, t'hi apuntes? Cal la implicació de la ciutadania per tal que aquest projecte tiri endavant i continuï sent un punt de trobada emblemàtic de Girona.