divendres, 10 de gener del 2014

Solidaritat amb Víctor Canovas #NoalaMAT

El projecte de construir una línia de 400.000 (Molt Alta Tensió) volts a les comarques de Girona entre la població nord-catalana de Baixàs i Vic es va gestar als anys 90 del segle XX. Des de llavors el territori va reaccionar i es va constituir la Plataforma No a la MAT, que durant anys va mobilitzar el territori. Pobles sencers i  milers de ciutadans van manifestar la seva oposició a la MAT, que es veia com un projecte impulsat per REE (Red Electrica de España) i que únicament servia per satisfer els interessos dels accionistes de la companyia i del lobby nuclear francès, desitjós de tenir una infraestructura per a evacuar els excedents energètics de l'entramat nuclear francès, i alhora completar la gran anella energètica de la mediterrània amb la qual pretenen intercanviar excedents entre les dues ribes del mare nostrum.

Malgrat les grans mobilitzacions i l'esforç de milers de persones, l'administració espanyola (amb l'inestimable suport de l'administració catalana, tant la convergent com la del tripartit) no va escoltar el territori i va decidir tirar pel dret, declarant la línia d'Utilitat Pública i presentant de forma il·legal projectes trossejats que dificultaven la defensa jurídica del territori. Avui, gran part de les torres ja ha estat alçades (algunes de més de 65 metres) i molts indrets ja tenen incorporat l'impacte paisatgístic, social i econòmic de la línia. Els efectes son devastadors.

Feia temps que la flama de la lluita s'havia apagat força però gràcies a la gent de l'assemblea anti-MAT, l'oposició a la línia s'ha reactivat. Gràcies a la determinació i coratge d'activistes com el company Víctor Cánovas, avui l'oposició al monstre de REE torna a ser viva al territori. L'acció de desobediència que va protagonitzar el company amb el suport col·lectiu d'altra gent, va demostrar que es pot seguir lluitant contra aquest despropòsit que les grans companyies elèctriques ens volen imposar. Unes companyies que a part de ser un oligopoli que abusa dels ciutadans amb progressius increments de la tarifa elèctrica, miren només pels seus interessos: col·loquen polítics amb sous astronòmics als consells d'administració i abusen dels usuaris encarint-los un servei bàsic com és l'electricitat.

Aquest gest de generositat i aquesta mostra de valentia en defensa de la nostra terra que ha demostrat en Víctor ha de comptar amb la solidaritat de la ciutadania. Per part de la CUP volem fer un reconeixement de l'acció que l'assemblea anti-MAT ha fet i volem esperonar a la ciutadania a continuar lluitant en defensa del territori perquè la terra que ens van llegar els nostres avantpassats és un patrimoni que el nostre país i el món no es pot deixar perdre.

La lluita contra la MAT caminarà el proper diumenge 13 de gener a Santa Coloma de Farners en una nova jornada en defensa del país i del territori, i continuarà el 26 de gener amb un referèndum popular sobre la necessitat de la infraestructura. Som-hi doncs, pel futur, pel país, per la terra, per en Víctor!