dijous, 15 de maig del 2014

Suport als treballadors de la Torras de Sarrià

Ahir 15 de maig vam anar a parlar amb la gent que treballa a la fàbrica Torras. Vam tenir una agradable i intensa xerrada amb els protagonistes d'aquesta història. La història d'una plantilla de treballadors i treballadors que no es resigna al tancament de l'empresa que ha decretat una decisió empresarial presa a milers de quilòmetres de distància.

La història del desmantellament de la indústria a Catalunya ve de lluny. Als 80 van començar les primeres deslocalitzacions i en aquest primer terç del segle XXI hem vist l'estocada final al teixit productiu català, símptoma general d'una globalització capitalista que ha deslocalitzat no només els centres productius sinó els centres de decisió, que ara romanen refugiats en paradisos fiscals o en bunkers financers, ben protegits per lleis fetes a mida i emparats per una xarxa gangsteril que prima els beneficis propis.

L'amenaça de tancament de la Torras suposa un cop molt dur a l'economia gironina i especialment sarrianenca, un cop dur en termes socials que sens dubte obrirà les portes a nous episodis d'exclusió social en les seves diverses manifestacions (pobresa energètica, desnonaments, dificultats, atur, precarietat...). Un cop dur que es reprodueix sistemàticament a Catalunya (Panrico, Grober, Alstom... i ara la Torras)

Cal que els poders públics intervinguin i collin a fons als (valgui la redundància) fons d'inversió que prenen decisions des de la llunyania. Cal que es comenci a pensar en rescatar persones i no bancs, cal que es comenci a pensar en rescatar indústries i modernitzar-les socialment, tecnològicament i ambientalment i cal que comencem a pensar en un nou paradigma socioeconòmic que primi el bé comú per sobre del bé individual d'una minoria de poderosos privilegiats.

Espero i desitjo que el Pla de Viabilitat que està confeccionant la plantilla sigui tingut en compte i espero i desitjo que la Generalitat es posi més les piles alhora que espero i desitjo que Europa comenci a fer un tomb en la deriva neoliberal que ha segrestat el continent el darrer quart de segle. Per part meva i de la CUP, tot el suport i molts ànims als treballadors i treballadores.