dijous, 5 de juny del 2014

Transformant ciutat en 4 eixos!

Fa uns mesos, en el marc d'una assemblea la CUP va decidir una nova manera de treballar. L'objectiu és obrir el projecte de la CUP a més gent i convertir l'eina de lluita que som en quelcom més permeable i obert.

Per això vam decidir acotar els àmbits de treball a partir de quatre campanyes, amb sis mesos de durada cadascuna. Aquestes quatre campanyes, de temes rellevants per a la ciutat, es van presentar el passat mes de gener, i aquest juny és previst que se'n presentin les conclusions i els actes. Els quatre eixos escollits han aglutinat persones de la mateixa CUP i d'altres que no ho són però que compartim inquietuds i voluntats de transformació.

Els quatre àmbits participació, republicanisme, gestió de residus i economia social, i més endavant es desenvoluparan nous eixos. La CUP s'ha ramificat i s'ha empeltat amb col·lectius i persones que estan interessades en la participació, en el medi ambient, en el republicanisme i en l'economia social. Ha estat un aprenentatge col·lectiu i una experiència profitosa perquè junts hem construït alternatives per la Girona popular que somniem.

La CUP no ha enganyat mai ningú. Som una organització política que entre les seves diverses formes de lluita aposta també per la lluita institucional, prioritzant el municipalisme atès que és en el municipi on hi ha més possibilitats de proximitat alhora de gestionar els afers col·lectius. Partint d'aquesta premissa hem bastit un clima de confiança que ens ha permès arribar a més gent i treballar plegats.

El grup sobre residus ha treballat de valent i ha "parit" la campanya GIRONA RESIDU ZERO, que ha consistit en la confecció de material audiovisual i en el llançament d'una campanya que pretén sensibilitzar a la població de la necessitat de reclamar transparència i eficàcia en la gestió dels residus, però sobretot pretén reflexionar al voltant del model de consum que genera el problema ambiental dels residus. Contaminació, canvi climàtic i impacte territorial. Junts hem de capgirar la situació i convertir la ciutat en un referent del combat contra els residus. Avui s'ha presentat un vídeo sobre el tema, molt interessant.

El grup del republicanisme ha treballat fort les bases ideològiques del republicanisme i ha presentat un programa d'activitats que culminarà amb actes en el mateix dia de la visita reial que cada any fa el Príncep Felip, amb la campanya "Girona Republicana". Aquí hi trobaràs les activitats que comencen demà mateix amb un acte al Forn.

Pel que fa a l'eix de participació s'ha constituït un grup de gent que han explorat les potencialitats de la participació a Girona i han investigat d'altres municipis referents en polítiques de participació. El programa d'activitats consistirà en una xerrada on es convidarà un tècnic en participació, un càrrec públic d'un municipi referent en participació i la presència de ciutadans interessats en el tema. D'aquesta manera tindrem l'oportunitat de visualitzar 3 visions: la política, la tècnica i la ciutadana. El debat està servit.

Finalment i pel que fa a l'eix d'economia social s'ha decidit encetar sinergies amb d'altres col·lectius i s'ha constatat que és fonamental que a Girona s'impulsi una XES (Xarxa d'Economia Solidària)  i es desplegui tot el potencial d'aquesta xarxa a nivell local. També s'està treballant en un impuls de les municipalitzacions i en potenciar el sector públic com també la diversificació dels sectors econòmics de la ciutat. Bancs del temps, noves formes de consum i producció, ajuda mútua, eficiència i sector ambiental... Són alguns dels elements a treballar. De moment ja s'ha fet un acte a la ciutat. En vindran més, segur!

El volum de feina a fer és molt gran. I s'afegeix al ritme de treball d'altres temàtiques que té la CUP en marxa. A part de la feina institucional la CUP és present en diferents fronts de lluita: defensa del territori, lluita per l'habitatge, mobilitat sostenible, espais públics, energia, aigua, drets socials, sindicalisme de classe, lluita per la llengua, agricultura de proximitat, urbanisme, transformació social.... i la lluita diària per la independència. L'horitzó de feina és molt gran i el camí de la lluita té una agenda molt atapeïda. Continuarem amb nous eixos de treball.