diumenge, 3 d’agost del 2014

9-N, ruptura per canviar-ho tot. Més enllà de fites electorals

L'agost ja ha començat i amb ell comença el compte enrere cap a la data clau, cap al 9-N. Pel camí està sortint a la llum la porqueria acumulada del pujolisme, una porqueria difícil d'amagar i que no hauria de sorprendre a ningú.  Tard o d'hora les malifetes de la burgesia catalana havien de sortir a la llum, i ho estan fent. I així anem fent via cap al 9 de novembre, cap a la inevitable ruptura amb el règim monàrquic heretat dels pactes de la Moncloa. Un règim avalat per la burgesia catalana i que va consistir entre d'altres en liquidar les reivindicacions d'autodeterminació i dignitat de la classe treballadora.

L'any 1978 part de l'esquerra va claudicar i va abocar-se a fer gestió als ajuntaments i a instal·lar-se als parlaments. Els quadres de gran part de l'esquerra sindical i política, formats en la clandestinitat, van dir a la gent que la transició obligava a la desmobilització i van decidir que la democràcia sorgida del pacte tardofranquista era el camí per emprendre el gradualisme i la integració política al sistema de partits i sindicats. Així, van ser molts els qui van apostar per la simple gestió o el peix al cove.

Una estratègia que el PSAN no va acceptar i que després l'MDT i es va encarregar de combatre des de la mobilització. La lluita per la independència i el socialisme va continuar als carrers dels Països Catalans i el nou règim va bastir una sofisticada estratègia de repressió que ha arribat fins als nostres dies.

L'esquerra independentista defensa la ruptura des de fa molts anys. No vam acceptar els pactes del 78 i hem resistit dècades de repressió i marginalitat. Avui, continuem defensant la ruptura amb el règim i això vol dir entre d'altres coses apostar per fer la consulta peti qui peti (urnes al carrer!) i per una estratègia de mobilització permanent i de denúncia de les injusticies i desgavells generats pels abusos del capitalisme desregulat.

El 9 de novembre és la data que ha d'obrir el meló, la data en què el poble s'expressi lliurement a les urnes, la data per iniciar un procés constituent que canvii les regles del joc i aposti desacomplexadament per la justicia social, la llibertat nacional, la solidaritat internacionalista i la lluita contra el canvi climàtic. El dia D serà un nou camí que emprendrem, el començament de tot i el tret de sortida d'un nou temps que haurem construït plegats. Res estarà acabat i tot estarà per fer. 

En aquest camí farcit d'entrebancs i viaranys sinuosos i costeruts, el poble català en tota la seva pluralitat i complexitat ha de bastir aliances i construir consensos. L'esquerra independentista té un paper en tot això, un paper humil i alhora determinant. I l'esquera independentista ha de bastir aliances, unes aliances que per descomptat no tenen el seu objectiu en simples aliances electorals.

L'aposta pel Sí-Sí, la determinació pel Procés Constituent i la triple lluita ( nacional, social i ambiental) seran les premisses sobre les quals l'esquerra independentista haurà de construir consensos i aliances. El tacticisme electoral no forma part dels nostres plans, ni ara ni al 1978, sé que aquesta aposta té riscos, però estem disposats a assumir-los en aquest apassionant camí cap a la ruptura. ben alt.