dimarts, 25 de novembre de 2014

25 de novembre, contra la violència masclista

Avui és 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista. Personalment i en nom de la CUP us emplaço a participar en els diferents actes que s'han organitzat avui a Girona amb motiu d'aquesta diada, com ara l'acció i lectura de manifest que farà Capgirem Girona a les 18.30h al Pont de Pedra, o la concentració unitària que es farà a les 19h a la plaça del Vi. D'altra banda, aquí sota us deixo un article de la Laia Pèlach, companya de la CUP, que avui publica el Diari de Girona (llegiu-lo a la pàgina del diari):

25 de novembre. Anem enrere

25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista. Una vegada més, fem balanç de morts i d’altres dades impactants d’aquesta xacra de la nostra societat i constatem que no estem fent prou per eradicar-la. No fem prou perquè aquest és un problema intrínsec d’una societat profundament patriarcal com la nostra basada en les relacions de dominació en base al gènere. És, doncs, un problema estructural i per això cal abordar-lo de forma transversal, atacant d’arrel les estructures socials, polítiques i econòmiques pròpies del patriarcat.

Aquest abordatge no s’ha pres mai seriosament per part dels nostres governants que han tendit a apostar per mesures de tipus pal·liatiu. En els darrers anys, però, amb l’excusa de la crisi, fins i tot aquestes han anat enrere. Bon exemple en són les retallades realitzades als Serveis d’Intervenció Especialitzada que atenen les víctimes de la violència masclista i les ajuden a tirar endavant. No només això, però, sinó que hi ha hagut un degoteig d’accions (o inaccions) que una rere l’altra han significat un pas enrere en la lluita per la igualtat de les dones i per tant en la lluita contra la violència de gènere: un permís de paternitat que mai ha arribat al mes previst, un intent de llei de l’avortament que pretenia decidir sobre els nostres cossos, un ínfim desenvolupament de la llei de la dependència que ens obliga a exercir de cuidadores sense suport o un desinterès per fer complir la llei pel que fa a plans d’igualtat i protocols d’assetjament sexual a les empreses. Com també una reforma laboral que agreuja la situació de discriminació de les dones al mercat de treball, un canvi del paradigma de polítiques d’igualtat al de polítiques de dones, així com l’aposta per concertar centres educatius que discriminen per raó de sexe o les retallades en els serveis d’atenció educativa a infants de 0 a 3 anys. I això només en són alguns exemples.

Tot plegat per mantenir l’essència del patriarcat, uns rols que encotillen i que, com a dones, ens releguen a les tasques de cura i a la dependència i submissió i, inevitablement, ens aboquen a la violència de gènere en totes i cadascuna de les seves formes i expressions. Tot plegat perquè un any més hàgim de parlar de mortes, de tràfic de dones, d’assetjament sexual, de violència física, de violència psicològica, de prostitució forçada, d’agressions sexuals, de mutilacions, d’explotació laboral… Però també, també, de violència institucional perquè quan les institucions que han de defensar els nostres drets no ho fan també són còmplices d’aquesta violència.

Laia Pèlach i Saget, membre de la CUP de Girona