dilluns, 1 de desembre del 2014

Rescat social del rebut de l'aigua (resum de la taula sobre canvi climàtic)

El dijous passat tenia lloc una sessió de la Taula Municipal sobre Canvi Climàtic, la taula de treball sobre el canvi climàtic que ha activat l'ajuntament de Girona. La sessió tenia dos punts d'ordre del dia: el tram ecosocial del rebut de l'aigua i la presentació de la xarxa d'horts urbans de la ciutat. A la reunió hi eren presents representants d'entitats, de la UdG, dels grups municipals, de l'equip de govern i d'algunes empreses, entre elles hi havia els representants de l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. 

El regidor Jordi Fàbrega va presentar la proposta de rescat de les famílies amb dificultats per assumir el rebut de l'aigua, que engloba diversos conceptes, entre ells el rebut de la recollida de residus, el cànon de les depuradores, l'IVA, els costos fixes de manteniment de les infraestructures necessàries per a la gestió de l'aigua (planta potabilitzadora, comptadors....) i finalment els consums de m3 d'aigua. 

Segons els càlculs de l'equip de govern i dels tècnics el cost del rescat pot oscil·lar entre 8000 euros i 20000 euros. La proposta inicial és que l'empresa assumirà els rebuts impagats i si les xifres es disparen llavors l'empresa passarà la factura a l'ajuntament de Girona. Per part nostra vam defensar que calia blindar un acord que obligui l'empresa a assumir el cost del rescat atès que les empreses privades que gestionen el servei son perfectament solvents i tenen grans beneficis privats (La Caixa, FCC...). Els dos representants de l'empresa, el senyor Piferrer i el senyor Ballell no van dir res però el regidor Jordi Fàbrega va fer una agressiva i contundent intervenció defensant la fórmula que havien decidit. La seva defensa dels interessos corporatius de les empreses accionistes d'AGISSA va ser instintiva i natural.

Fins aquí res de nou, no em sorprèn el més mínim l'aliança entre els sectors radicals d'UDC i les grans empreses. Per part de la CUP considerem injust que les empreses abusin dels recursos públics democràtics. Quan tenen guanys els privatitzen però quan les coses van mal dades recorren a les ajudes públiques pagades amb diner públic. La hipocresia del neoliberalisme no deixa de sorprendre'm: es tiren tota la vida malparlant de l'intervencionisme de la democràcia però quan el negoci lliurecanvista els fluixeja corren com una colla de ploramiques a arrecerar-se a les faldilles de l'estat. Tannmateix, sóc del parer que cal activar un pla de rescat hídric per a contrarrestar els efectes de la pobresa hídrica, energètica i habitacional 

Posteriorment es va debatre sobre la xarxa d'horts urbans. Alguns representants de la mesa van manifestar els seus dubtes i propostes que al seu torn van tornar a desfermar una contundent resposta per part del regidor Jordi Fàbrega. La xarxa d'horts urbans va fent camí però de moment és de caràcter periurbà i cal trencar la barrera del nucli urbà on de moment no es preveu que la xarxa arribi. També hi havia queixes perquè no s'apostava de forma valenta i clara per l'agricultura ecològica. Tot i així es va acordar que hi hauria una comissió de seguiment per a controlar i revisar el desplegament de la xarxa. Es va recordar que caldria convidar a Antonio Turiel per explicar-li el projecte de xarxa d'horts urbans (ell va participar d'un acte a Girona  en el marc de les ciutats en transició) i també convidar a la ciutat de Terrassa a visitar Girona ja que ells van convidar Girona fa uns mesos.