dimecres, 25 de març del 2015

Malmetre l'educació pública i ambiental a Girona, un mal negoci

Aquests dies ha aflorat a Girona el debat sobre les escoles públiques i l'estat en què es troben els edificis. Efectivament el pressupost d'enguany ha incorporat una severa retallada en el fons destinat al manteniment dels edificis i s'ha passat de 300.000 euros anuals a 125.000. La retallada és important i evidentment té un impacte directe en les condicions dels edificis que acullen les escoles públiques.

L'operació és sibil·lina i subtil i per més justificacions i explicacions que es donen la realitat objectiva és que l'escola pública pateix per moltes bandes. I deixar degradar els edificis respon a una estratègia més global per afavorir les escoles concertades i privades i perquè no dir-ho algunes de públiques. No és cap secret que en el sistema públic hi ha diferències entre unes escoles i altres.

Però per si això no fora prou hi ha un altre episodi igualment greu a Girona. L'ajuntament va decidir unilateralment traslladar la Caseta de la Devesa en unes dependències al carrer ciutadans. I està clar que en aquest entorn urbà és més difícil realitzar la tasca pedagògica ambiental que fins ara es feia. L'educació ambiental és una peça clau per a construir una societat respectuosa amb l'entorn. I per això cal lamentar aquest trasllat i aquesta marginació progressiva de l'educació ambiental. Ja hem dit en més d'una ocasió que no és casual que l'ala més dura i conservadora de la federació convergent dirigeixi l'educació i la política ambiental.

Rectificar és de savis i seria molt gratificant veure com el govern Puigdemont esmena els errors comesos i destina més recursos, mitjans i voluntat política a apuntalar l'educació pública i ambiental a la ciutat. Girona no es pot permetre perdre posicions en aquest àmbit.