dilluns, 9 de maig del 2016

Vídeo Arnaldo Otegi "Cuando la izquierda pierde su credibiidad está muerta políticamente".


Savies paraules les d'aquest home que s'ha tirat molts anys tancat a la presó. Sap de què parla i té prou autoritat moral com per dir i reconèixer errors passats i presents o que la dreta  porta dècades d'avantatge ideològic. Cita Pepe Mújica i Roosvelt i deixa clar que un dels errors clàssics de l'esquerra és haver cregut que la realitat es pot transformar arribant a les institucions. Tampoc s'està de dissertar sobre el clàssic sectarisme grupuscular de l'esquerra més radical.

Posa l'accent en la necessitat de lliurar la batalla de les idees, la lluita ideològica que ha de plantar cara al relat hegemònic del capitalisme, ara per ara sense rival al planeta. I no té cap problema en reconèixer febles, les febleses de l'esquerra i la fortalesa cultural i hegemónica del capitalisme.  La por i les mentides que difonen el capitalisme tenen un impacte en la població i l'activisme no pot obviar això si no vol aïllar-se.

N'hem d'extreure lliçons i us convido a veure tot el vídeo perquè realment val molt la pena. Fa anys vaig tenir la sort de llegir el seu llibre i la meva experiència a les institucions m'ha ensenyat definitivament que Otegi tenia tota la raó del món, i això és un avís per a navegants i sobretot per a aquells que continuen prioritzant la via electoral per sobre de tot i que mensypreen als qui com Otegi, diguem que les coses no son tant simples. Dedicar-se a fer promeses i que la solució passa per votar un o altre partit és simplement fals, com també és falsa la via nihilista que promou la despolitització.

No s'està de retreure a les esquerres on eren quan Grècia es va quedar sola, com tampoc s'està de reivindicar la sobirania de cada poble i les estratègies de les esquerres de cada poble. Atacs directes a l'Europa del capital i reivindicació d'una estratègia global coordinada que pugui plantar cara als reptes a nivell planetari com el canvi climàtic, la redistribució de la riquesa, els refugiats, conflictes armats... L'esquerra necessita apassionar, seduir, ser amable i somriure, i rebla el clau amb la seva mítica frase "L'esquerra no va néixer per resistir sinó per canviar el món i per guanyar"

Potser la solució al nihilisme rampant que promou el capitalisme, és com diu Otegi, fomentar la participació popular. I potser hi podriem afegir que assumir les responsabilitats col·lectives hauria de ser una mena d'obligació, ja sigui en un ajuntament o en un col·lectiu.