diumenge, 10 de febrer del 2008

Decreixement

Avui llegia a Vilaweb que s'ha activat la Marxa pel Decreixement , una interessant iniciativa que té per objectiu divulgar el concepte de decreixement, un nou concepte que aposta per replantejar el model de desenvolupament econòmic basat en el creixement il·limitat del PIB. La proposta incideix en la necessitat d'aturar el creixement i parteix en principi d'una aposta arriscada i provocadora; conegut és que una involució del PIB tindria conseqüències socials i econòmiques de caire imprevisible però és a partir d'aquesta proposta que es vol iniciar un debat social obert i plural sobre el nostre sistema. Els promotors de la Marxa han editat un Manifest on es recullen algunes de les idees plantejades.

Als anys 70 fou el Club de Roma qui plantejà la necessitat de revisar l'esquema sobre el qual se sustentaven els pilars del model econòmic vigent; va ser llavors que el Club va llançar a l'opinió pública el concepte de desenvolupament sostenible o creixement zero, és a dir, el manteniment estable del PIB i l'aposta per les polítiques ambientals. Els líders mundials, sota els auspicis de l'ONU, reunits en el marc de La Conferència d'Estocolm del 1972 i sobretot de Rio de Janeiro del 1992 van fer-se seu el concepte de desenvolupament,tot i que fortament devaluat.
Malauradament el sistema capitalista global ha incorporat el concepte en la seva versió més devaluada i actualment la sostenibilitat és ja una simple marca comercial de les empreses, que han afegit un plus de qualitat als seus productes, un plus en clau competitiva.

Per això ara l'esquerra transformadora ha de fer un pas més enllà i plantejà un repte agosarat a la societat, i és un repte difondre bé el missatge. A Girona la Marxa passarà al mes d'abril. Allà hi serem doncs.