dijous, 17 d’abril del 2008

La Plataforma No a la MAT considera que l''informe Monti' no és imparcial

Aparegut a El Periódico el 17-04-8

La plataforma No a la MAT va expressar ahir la seva "decepció" pel paper del coordinador europeu Mario Monti en el debat sobre la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i la interconnexió amb França, i va afirmar que l'informe que va presentar l'1 d'abril "no és el treball tècnic imparcial" que s'havia reclamat per concretar les necessitats energètiques de Girona i les alternatives de què es disposa.
El portaveu de la plataforma, Xavier Llorente, va criticar la "ingerència" del Govern cental en la tasca del coordinador i va dir que Monti va encarregar l'estudi amb l'únic objectiu d'avalar la interconnexió, de manera que va anunciar que denunciaran aquesta arbitrarietat al Parlament Europeu.Valoració crítica
La plataforma va presentar ahir una valoració de l'informe que Monti va encarregar a la consultora italiana CESI. Aquest document crític, supervisat per Josep Puig, doctor en enginyeria industrial i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), considera que l'estudi s'ha redactat de forma precipitada i poc contrastada, i que només es pronuncia sobre la necessitat d'una nova línia de transport elèctric internacional.Una altra de les crítiques és que, quan parla de Catalunya, CESI basa la idoneïtat d'una futura interconnexió en la seguretat que proporciona disposar d'una nova línia de subministrament per si es produeix una avaria a les línies existents, "obviant la possibilitat més econòmica, fàcil i immediata" d'ampliar la capacitat de transport de les dues línies que alimenten Girona des del sud (les de la Roca i Sant Celoni).
També destaca que si es produís una caiguda de subministrament elèctric a la línia que va de Vic a Juià (Gironès) a causa d'una avaria en territori francès al nord de Baixàs, la futura interconnexió també quedaria inutilitzada, ja que Baixàs s'alimenta en l'actualitat d'una sola línia procedent de La Gaudière.
Per aquesta raó, No a la MAT considera que l'informe Monti "té com a objectiu principal el transport internacional elèctric amb finalitats comercials i només secundàriament l'aportació d'electricitat per a les necessitats de Girona". Respecte a la possibilitat que es produeixi una apagada si no es construeix la línia, tal com han advertit les elèctriques, Llorente va afirmar: "O és una trampa per col.locar-nos la MAT, o estem davant una greu negligència de Red Eléctrica, que durant els últims 15 anys no ha sigut capaç de garantir el subministrament a Girona".
Les raons tècniques
Zona deficitàriaL'informe encarregat a la consultora CESI es titula “Anàlisi de la necessitat d'una nova interconnexió entre França i Espanya”. Cap dels seus capítols estudia doncs les necessitats específiques de les comarques de Girona, encara que sí que assegura que es tracta d'una zona deficitària en la generació d'energia. L'informe destaca que l'intercanvi elèctric entre Espanya i França està "congestionat", i considera "oportú" augmentar la capacitat d'interconnexió, perquè ajudaria a reforçar el sistema elèctric espanyol.Energies renovablesL'informe Monti assenyala que la interconnexió elèctrica amb França també permetria desenvolupar energies renovables com l'eòlica, ja que una línia de 400.000 volts actua de font de reserva per compensar les oscil.lacions productives dels aerogeneradors. Un altre argument és l'elevada taxa de creixement anual de la demanda elèctrica a Espanya.
Publicat a “El Periódico”, 17 d’abril de 2008