Des de fa una pila d'anys, la CUP, i d'altres organitzacions de l'esquerra independentista com ara Maulets, organitzem diferents actes al carrer. Concerts, activitats culturals, trobades...iniciatives diverses amb les quals pretenem entre d'altres coses donar a conèixer el nostre projecte, difondre idees i propostes, fomentar l'esperit crític, generar debat...en definitiva, enriquir la vida cultural de la ciutat.
I tradicionalment sempre hem tingut força problemes amb l'Ajuntament. De vegades, a Girona fer una activitat al carrer es converteix en una autèntica cursa d'obstacles, que s'han d'anar superant com es pot, i val a dir que sovint la cursa és tant dura que més d'un cop hem tirat la tovallola.
Les dificultats són molt variades depenent del moment, des d'una freqüent impossibilitat d'obtenir permisos fins a tot tipus de traves a l'hora de demanar els serveis necessaris, passant per una manifesta voluntat d'impedir que l'activitat es dugui a terme. Aquest passat cap de setmana la situació s'ha tornat a produïr, aquest cop li ha tocat als companys i companyes del SEPC
Estàvem convençuts/des que aquesta dinàmica era bàsicament contra aquells col·lectius més combatius de la ciutat, als quals calia silenciar des de l'Ajuntament. Han passat els anys i la cosa continua igual, o això crèiem.
Perquè si fins ara les víctimes erem la gent de la CUP; Maulets, El Forn, La Mâquia...ara la cosa ja és més greu perquè també afecta a entitats i organitzacions de l'àmbit cultural. Aquest passat cap de setmana la vocació obstruccionista de l'Ajuntament ha tornat a quedar palesa i la víctima ha estat l'Agrupació d'Amics de la Sardana Terranostra. L'entitat organitza cada any l'Aplec de sardanes a la Devesa, a part d'una bona pila d'acte. Enguany l'Aplec ha topat amb una pila d'entrebancs, que han deixat un mal gust de boca als organitzadors de l'Aplec.
La llista és extensa i en alguns punts pot arribar a ser surrealista: Problemes manifestos amb l'entarimat, amb l'equip de só, amb l'accés als lavabos públics, amb l'aparcament de vehicles...El més patètic és la prohibició de fer un dinar públic a la Devesa, o la prohibició explícita de "tocar" els arbres ( ara pateixen pels arbres de la Devesa?)
També podem recollir queixes similars provinents d'altres entitats. En el marc del Pla Estratègic de Cultura que impulsa la mateixa regidoria de Cultura, hi ha entitats que denuncien les dificultats creixentts per a poder realitzar activitats al carrer. I fa uns mesos una entitat que treballa per difondre i promocionar la música a la nostra ciutat també va patir de valent a l'hora d'organitzar un concert.. Una història semblant va repetir-se l'any passat amb la Colla de Diables de la ciutat.
Aquesta pressió extraordinaria erosiona irreversiblement el teixit associatiu de Girona i ja em queden pocs dubtes que aquesta dinàmica maquiavèlica no sigui clarament premeditada. Hi ha un sector conservador de l'equip de govern tripartit de la ciutat que des de fa anys fa mans i mànigues per tal de posar pals a les rodes de les entitats. I aquesta actitud antidemocràtica està cremant entitats. Prou difícil és ja de per si tirar endavant una entitat, organitzar entitats, mobilitzar l'entorn i aglutinar voluntats en un mateix projecte com per haber de lluitar dia si dia també contra aquells que se suposa han de donar un cop de mà, no un cop de pal.
En canvi, els grans esdeveniments de l'alta cultura elitista com ara el Festival de Müsiques Religioses que organitza el pròpi Ajuntament compta amb totes les facilitats ( i pressupost) per a poder-se celebrar sense entrebancs, en una clara mostra de greuge cap al teixit associatiu de la ciutat.
Espero que aquesta llastimosa situació que es va repetint cíclicament s'acabi, pel bé de la nostra ciutat, i
espero que algún dia els responsables de Cultura i Via Pública hàgin de donar explicacions convincents davant de la ciutadania i justificar el perquè de l'actitud antidemocràtica que durant tants anys ha regit les seves àrees de gestió.
diumenge, 6 de juny del 2010
Per què l'Ajuntament de Girona boicoteja entitats?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada