divendres, 18 de juny del 2010

Una altra injustícia


Des de ja fa una bona colla de dies, davant de la nova seu de la Generalitat de Catalunya a  Girona, un grup de treballadores i treballadors  de la neteja fa una acampada de resistència per denunciar una situació molt injusta que pateixen, una agresió laboral que compta amb la complicitat del govern de la Generalitat de Catalunya.
Protesten per deixar clara quina és la situació i per reivindicar els seus drets, laborals, cosa cada cop més vulnerada sen aquests temps que corren. Treballaven per empreses que tenien encarregada la neteja dels diferents centres de la Generalitat a Girona  i amb la unificació dels serveis resultant de la inauguració del nou edifici la Generalitat va decidir convocar un nou concurs per adjudicar la neteja de l’edifici de Santa Caterina.

Vulnerant el conveni del sector,  la Generalitat no va incloure la subrogació dels treballadors entre les obligacions de la futura adjudicatària. El contracte es va adjudicar a una empresa que ocupa treballadors amb discapacitat, que perceben salaris inferiors, i que no ha subrogat les treballadora  i automàticament han perdut la feina. Aquesta ha estat una operació injusta i brutal, la majoria dels treballadors són dones , portaven molts anys de servei i a algunes els faltaven pocs anys per jubilar-se.

Els representants de la Generalitat, amb Jordi Marti Martinoy i Vicepresidència al capdavant han jugat un  paper del tot indigne en aquest afer, i han trigat massa temps a escoltar les demandes justes que els feien. Argumenten que la Generalitat ha canviat l'objecte del contracte i que la nova situació és inevitable. O sigui, que d'entrada se'n renten les mans. No m'explico per quina raó decideixen prescindir dels serveis d'unes treballadores que feien la seva feina amb eficiència, per què no poden continuar treballant?

A aquest cúmul de despropòsits cal afegir-hi també la pressió dels fatxendes de la Policia Municipal de Girona, que no se'ls ha acudit res més que anar a increpar a les resistents, empipant-les amb bestieses com ara que incomplien no sé quantes ordenances. Fins i tot les han denunciat i han hagut de comparèixer davant la justícia en un judici ràpid. Afortunadament el fiscal ha fet una petició d'absolució. Però la falta administrativa amb multa inclosa ja està tramitada.

Definitivament l'Ajuntament de Girona hauria de controlar més a aquests matons fatxendes que no tenen res més a fer que anar a empipar a unes treballadores en tant llastimosa situació.

Encoratjo als lectors d'aquest blog i a tothom que vagi a visitar les acampades, obrim els braços de la solidaritat i ajudem-les a recuperar la feina.
Si a més de tot això, als qui han perdut la feina per una decisió injusta ara els jutgen i els condemnen per l’acció de protesta que estan protagonitzant, ho trobaria doblement injust. Espero i desitjo, pel bé de l’ètica política, que aquestes maniobres contra els extreballadors no tinguin res a veure amb la intenció que quan vingui el president Montilla a inaugurar la seu de la Generalitat (diuen que el proper dia 16) no es topi amb la molèstia d’uns treballadors clamant per una decisió incorrecta del seu govern.