diumenge, 6 de febrer de 2011

Hospital o Centre d'Art Contemporani?

Recentment el flamant govern convergent ha anunciat que es congelarà el projecte de construcció del nou Hospital Trueta. L'elevat cost del projecte (uns 250 milions d'euros) és inviable amb l'actual context de crisi econòmica, i les possibles vies de finançament estan, ara per ara, bloquejades. Davant d'aquesta situació s'ha decidit aparcar el projecte per més endavant.

Personalment considero que el terreny on s'havia d'ubicar el nou equipament hospitalari està excessivament urbanitzat i fragmentat. Així, en termes ecològics, l'actual desgavell urbanístic de la zona no aconsella seguir urbanitzant indiscriminadament el sector, per la proximitat del riu Ter i d'alguns espais força valuosos des del punt de vista ambiental.

Però no és aquest el debat que pretenc obrir. És evident que la sanitat pública és una peça clau per garantir el benestar de la població i trobo molt greu que s'aprofiti la crisi com a excusa per a bloquejar projectes vinculats a aquest camp dels serveis socials. Per què en temps de vaques grasses no es va preveure això? Per què ens vam gastar una picossada en un Auditori-Palau de Congressos de luxe i sobredimensionat? Per què encara avui mantenim el projecte de construir un Centre d'Art Contemporani al bell mig de la ciutat? Òbviament l'art és una prioritat; però si hem d'escollir entre un hospital i un centre d'art jo ho tinc molt clar. En parlem?