dissabte, 12 de febrer del 2011

Plantem cara a la crisi amb una agenda ciutadana

Acabem d'encetar un nou any fa tot just quatre dies, i les dades socioeconòmiques del nostre municipi no són per tirar coets: un atur que ja supera les 7000 persones i uns serveis socials desbordats i amenaçats per noves retallades. La manca de places escolars, més alumnes en barracons i més desnonaments i nous col·lectius que ratllen l'exclusió social. Comerços que tanquen les portes i empreses que acomiaden treballadors i treballadors. I així, anar fent. És cert, l'ambient està enrarit i un cert clima de pessimisme s'instal·la en llars i famílies. 

Però en temps de crisi cal fer pinya, promoure iniciatives valentes i sobretot recuperar l'esperit solidari. Per encarar aquest repte tant colossal que és plantar cara a l'actual situació econòmica caldria que la nostra ciutat fes un gran pacte ciutadà; un marc per al treball en xarxa, amb programes i mesures concretes, que ens ajudin a superar aquesta crisi que ens assota cruelment. O, si més no, intentar pal·liar alguns dels seu efectes més palpables a Girona. Proposo que establim una agenda ciutadana, en què convidem a participar i aconseguim el compromís de veïnes i veïns, entitats, col·lectius, empreses, cooperatives, centres educatius, associacions de veïns, bancs del temps, entitats d'estalvi...  un pacte perquè tota la ciutat es bolqui en rescatar els col·lectius més febles i vulnerables. Una agenda ciutadana que aprofiti el bagatge i recorregut de  l'actual Consell Econòmic i Social, però que en superi les dinàmiques intermitents i les mancances que pateix avui aquest organisme sectorial.

Estem vivint una crisi sistèmica i estructural, provocada per un sistema capitalista desregulat i dominat pels més poderosos. La qüestió és que la crisi actual no té precedents recents i les dimensions del seu abast en un futur proper són encara desconegudes. Cal estar preparats per fer-hi front, superar les receptes a curt termini basades en recuperar el creixement del PIB. Cal anar més enllà i, des de l'àmbit municipal, treballar per situar Girona com a referència de ciutat cohesionada i participativa, que planta cara i dibuixa el seu propi futur de forma valenta, decidida i ferma.