dimarts, 22 de març del 2011

Censura política a Girona

Des de fa una pila d'anys, l'esquerra independentista de la ciutat de Girona ha utilitzat diferents mitjans per difondre les seves idees, projectes i propostes. I una de les més antigues és el muralisme. A Girona des de l'MDT fins a Maulets, utilitzaven aquesta tècnica amb més o menys normalitat durant els anys 80, 90 i bona part dels 2000 . Durant aquest període era prou habitual que al terme municipal hi hagués una nodrida representació de murals polítics.

Però des de fa un temps això ha canviat, i fer murals amb contingut polític ha esdevingut cada cop més complicat. Cal superar una pila de traves administratives i burocràtiques, i tot i així és ben habitual que a mig fer d'un mural aparegui una patrulla de la policia local i requisi tot el material i multi als i les militants autors del mural.

L'organització juvenil Maulets de la ciutat de Girona, així com també la mateixa CUP i d'altres col·lectius de la ciutat , estem patint aquesta mena de censura encoberta, una pressió repressiva i dissuasiva que fa els ulls grossos amb els muralistes despolititzats (tot i que tampoc els facilita les coses) però que s'acarnissa amb els col·lectius de crítica radical al sistema, especialment amb l'independentisme. Una pràctica gens democràtica que sovint s'exerceix amb una fina subtilesa però que és molt eficaç.

Sigui com sigui encoratjo al jovent de Maulets a seguir fent l'excel·lent tasca que fan a la ciutat, i a la vegada convido als responsables municipals de Girona a repensar-se aquesta política restrictiva perquè estan fent un flac favor a la llibertat d'expressió.