La cadena d'esdeveniments que s'està succeint al Japó està posant el món sencer en alerta, i ha fet rebrotar amb força el debat energètic, especialment el que fa referència a l'energia nuclear. Certament, el temor a un nou Txernòbil és present, els perills de les fugues radioactives de la central de Fukushima Daiichi ja han fet evacuar milers de persones i l'alarma s'estén fins i tot a la ciutat més poblada del planeta: Tòquio.
La tercera explosió ja ha causat les primeres reaccions internacionals i especialment a Alemanya la resposta governamental està sent força contundent. Al revés que la nació nuclear per excel·lència, França, que és un dels principals impulsors d'aquesta energia arreu del món. A l'estat espanyol hi ha, de moment, desconcert i una resposta molt tímida; tampoc el govern català s'hi està esllomant gaire, i de moment passa de puntetes sobre la situació, cridant a la calma i apel·lant a la seguretat de les centrals catalanes. Evidentment els defensors de la nuclearització continuen enrocats en la seva postura estàtica, i els fatxes d'Intereconomía continuaran defensant els mateixos arguments; d'on no n'hi ha no en raja! Afortunadament ja comença a haver-hi veus autoritzades, com ara l'enginyer Marcel Coderch, que ja reclamen la fi de l'era nuclear.
Tot plegat posa damunt la taula allò que els activistes contra la MAT ja reclamàvem fa anys: un debat públic i democràtic sobre el model energètic, sobre els perills de la nuclearització i la dependència del petroli. En definitiva, sobre el límit dels recursos i sobre els excessos promoguts per un capitalisme descontrolat i irracional.
A Catalunya, a Girona, aquest debat és avui més vigent que mai. Ja no hi podem passar de puntetes: possiblement, la civilització capitalista tal i com l'hem conegut fins ara ja no tornarà a ser igual, i pren força la necessitat de plantejar alternatives en el camp energètic i en el conjunt de l'estructura productiva. En temps de crisi i de canvis globals cal el màxim esforç per avançar cap a un nou model energètic i econòmic més racional i realista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada