dijous, 21 d’abril del 2011

Receptes, crisi i debats

Dimarts passat vam poder seguir per Televisió de Girona el primer dels debats electorals que viurem durant les pròximes setmanes. Aquest va tenir lloc al mateix plató de Televisió de Girona. Hi eren presents els 5 candidats dels partits actualment representats al consistori gironí, i per aquesta mateixa lògica la CUP no hi va poder ser present.

El format és més o menys el clàssic: quatre blocs i intervencions mesurades per explicar propostes, algunes a tall de reflexió. El primer dels blocs: situació econòmica i crisi, és per mi un dels més importants i en la majoria dels casos vam poder comprovar que la recepta per sortir-ne és la de sempre: reactivar l'economia i estimular el creixement. És a dir, la mateixa fórmula que ens ha dut a l'actual situació d'atzucac. Mesures de tall liberal i propostes més o menys digeribles i assumibles, però en la mateixa línia del que es deia fa anys: creixement i més creixement, sense tenir en compte que ha esclatat la bombolla immobiliària o que el sistema financer s'ha rescatat, un sistema que actualment reacciona a base de retallades socials indiscriminades.

Sóc dels que pensa que no s'ha de fer gens de cas de les promeses electorals, i més en l'actual situació de crisi econòmica, en què es preveu una reducció del pressupost municipals a causa de la retallada d'aportacions via Estat i Generalitat, o de la reducció d'ingressos a través de taxes i impostos municipals. L'actual situació és la que és, l'ha creat el sistema capitalista, i prometre joies i perles a dojo em sembla un acte d'irresponsabilitat. No podem enganyar al personal perquè ja se l'ha enganyat massa vegades.

Espero que la campanya electoral que tot just s'albira no esdevingui una representació de tòpics, promeses i brindis al sol. Compto que tots plegats siguem prou responsables com per fer propostes assumibles i reals, i que primin els arguments polítics per sobre del màrqueting i les estratègies electorals. Vindran més debats i probablement jo participaré en uns quants. Intentaré ser rigorós i sincer. Espero sortir-me'n.