dijous, 20 d’octubre del 2011

El Pont del Dimoni: unint l'espai i el temps

Sembla ser que el nou govern vol posar fil a l'agulla amb l'afer del Pont del Dimoni. Aquest pont té una importància històrica i social pel barri de Santa Eugènia de primer ordre. Data de l'any 1357, va ser desmantellat l'any 1968 i resta viu en la memòria dels eugeniencs i eugenienques. No es tracta d'una simple infraestructura per enllaçar dos punts (Santa Eugènia i Sant Narcís) i salvar un desnivell, que també, sinó que es tracta de la recuperació d'un element urbanístic, històric i identitari cabdal.

L'anunci del nou govern d'enllestir un projecte executiu basat en l'avantprojecte de l'arquitecte Ramon Ripoll l'any vinent és sens dubte molt esperançador pel barri, perquè s'haurà culminat un procés reivindicatiu que ve de lluny, i en què molt especialment l'AV de Santa Eugènia, l'Associació d'Amics de la UNESCO i el periòdic eldimoni.com han lluitat durant anys.

Aquest és un projecte que evidentment compta amb el suport de la CUP, però no es tracta aquí de fer oposició perquè sí ni de penjar-se medalles. El govern socialista no va tenir mai una voluntat manifesta de recuperar el pont i, ironies de la vida, ha estat un govern de dretes qui finalment executarà el projecte, si no hi ha problemes d'última hora. Es tracta d'un projecte de ciutat, de barri, atendre una reivindicació històrica del territori; i satisfer-la, o com a mínim tenir la voluntat de fer-ho, és una obligació de qualsevol govern. Felicitats, doncs, a Santa Eugènia!