dilluns, 28 de novembre del 2011

Reptes climàtics a Durban

La ciutat sudafricana de Durban serà l'escenari d'una nova cimera mundial climàtica. El protocol de Kyoto arriba a la seva fi i prop de 200 països seran presents a Durban per provar d'arribar a un nou acord que rellevi Kyoto, l'únic tractat vinculant fins a data d'avui.

La crisi climàtica que ens assetja és una realitat científica més que evident, malgrat els continuats intents del negacionisme per desacreditar als científics que han denunciat aquest canvi global del nostre clima... Diversos grups de pressió han articulat una gran campanya i ofensiva mediàtica que en bona mesura ha aconseguit desplaçar el focus d'atenció, i com es diu: qui dia passa any empeny.

Probablement la cimera acabarà en fracàs, com ja va succeir a Copenaghen fa uns mesos. Un fracàs promocionat per les principals potències emissores de CO2 (Xina, EUA, Canadà, Japó...) que no volen ni sentir a parlar d'arribar a acords que redueixin la capacitat d'emissió. Tot fa pensar que la cimera passarà força desapercebuda i que arribarem al 2012 amb el tractat de Kyoto convertit en paper mullat. I aquest mateix 2012 farà 20 anys de la Cimera de Rio de l'any 1992, any en que es van posar les bases de la política ambiental global i local, una efemèride que malauradament no es veurà reflectida en els mitjans de comunicació amb prou força. És responsabilitat dels governs i sobretot de la ciutadania que el 2012 sigui l'any en què se celebri una nova cimera ambiental mundial que traci el full de ruta d'aquest segle XXI, que serà sostenible i ambiental o no serà.