divendres, 13 de juliol del 2012

El desmantallament de l'Estat de Benestar

La nova onada de retallades anunciades pel govern Rajoy ens situa en una moment històric. L'Estat de Benestar queda reduït a la mínima expressió i els serveis que aquest presta es redueixen de forma alarmant, amb la consegüent degradació social que això suposarà. La Taula del Tercer Sector a Catalunya ja ha advertit que el nombre de famílies que viuen en la més absoluta pobresa està creixent a marxes forçades, i que aquestes mesures contribuiran a agreujar encara més les desigualtats i la polarització social.

Si fa no fa ens trobem en un escenari similar al grec, on la desprotecció i la intempèrie dels mercats han imposat unes condicions de vida duríssimes que afavoreixen la consolidació d'una dinàmica social vinculada al més descarnat capitalisme, on els febles viuen atemorits i on els forts imposen la seva llei. Això és el que vol el PP i molt em temo que la nostra dreta local, ben allunyada ja del paradigma del model suec.

Ens diuen que els ingressos han caigut en picat i que cal augmentar la capacitat de recaptar, per això ens pugen l'IVA, congelen pagues extraordinàries, castiguen més els aturats i ens condueixen a un pou sense sortida.

Bé, davant d'aquesta situació ens pertoca aportar alternatives viables i des del meu punt de vista això passa per augmentar els ingressos a través de la fiscalitat directa i progressiva, castigant durament als que més tenen i treballant per l'equitat, la racionalitat i el sentit comú. Ens cal enfortir el sector públic, potenciar l'economia solidària i cooperativa o enfortir la R+D. També ens cal reformar el sistema fiscal de forma radical, perseguir els delinqüents fiscals i collar més els rics, ni més ni menys. Només d'aquesta manera podrem regenerar la democràcia i construir una societat més justa i humana. L'actual camí que ha iniciat la dreta salvatge ens aboca al precipici com a societat, al suicidi col·lectiu.

Diferents alternatives ja comencen a forjar-se a Europa i a d'altres parts del món. Ens cal articular un programa de ruptura per construir un nou model social i fer front a l'ofensiva salvatge de la dreta més inhumana i crua!