dissabte, 15 de desembre de 2012

Plantem cara als mercats; valoració d'un cicle necessari

El passat dijous 13 de desembre l'activista i militant de Revolta Global Esther Vivas i l'històric pagès i ex-coordinador d'Unió de Pagesos Pep Riera, tancaven el cicle "Plantem cara als mercats!", que va començar a Girona el passat 26 de setembre. Han estat quasi tres mesos d'actes, xerrades i jornades en què han participat unes 150 persones. Pel camí vam perdre una de les xerrades, la dedicada a la sobirania nacional i la República dels Països Catalans, que vam haver de suspendre per raons d'agenda dels ponents en motiu de la campanya electoral, però tingueu ben segur que la recuperarem.

La valoració que se'n fa des de l'assemblea de la CUP de Girona és molt positiva. D'una banda es destaca l'elevat nivell dels ponents que han participat en el cicle, i de l'altra es constata la necessitat de difondre la idea: la dictadura dels mercats ens governa i cal plantar-los cara.

S'han debatut qüestions relacionades amb els serveis públics, amb la sanitat i l'educació, amb els serveis municipals, amb drets bàsics com ara l'aigua. Hem debatut qüestions tan transcendents com ara l'energia i l'esgotament del petroli. Hem debatut amb l'Antonio Turiel sobre el peack-oil, amb en Jordi Garcia sobre la necessitat de superar el capitalisme i de començar des d'ara mateix a bastir les alternatives. Hem escoltat en directe la Marta i l'Albano de la revista Cafè amb Llet i com ens han explicat la corrupció que hi ha en la sanitat catalana de la mà d'alguns dirigents convergents. Hem pogut debatre a fons sobre qüestions tan estratègiques com és la sobirania alimentària.

La participació del públic ha estat exemplar i cada cop tenim més clar que hi ha un nombre de gent creixent disposada a plantar cara als mercats, a qüestionar un sistema capitalista que ho concep tot com una mercaderia. Aquest cicle ens ha servit per formar-nos, per aprendre, per reivindicar la sobirania popular i nacional enfront de la dictadura d'uns mercats, d'uns banquers corruptes i assedegats de poder. Els propers dies continuarem preparant nous actes i noves mobilitzacions. Seguiu atents les properes convocatòries, que se'n prepara una de grossa a Girona ben aviat.

2 comentaris:

AMG ha dit...

Molt em temo que com més formats estigueu, cosa absolutament necessària i imprescindible per actuar amb solvència i responsabilitat i per tant amb honorabilitat, més descobrireu que els objectius de plantar cara "als mercats" que em penso que és un mal enunciat, no són els més efectius per millorar la condició de la nostra gent.

Em permeteu una suggerència? Allà va: donat que els bancs són, o poden ser i haurien de ser, socialment útils, perquè no "ataquem" les bases ideològiques revestides de ciència econòmica que han fet possible que s'hagi volatilitzat la utilitat social de les corporacions financeres que són els grans operadors en això difús dels mercats?

Per exemple: perquè no exigiu que sigui del poble tot allò que el poble paga o pagarà? Perquè el procés de transferència de fons del Banc Central Europeu a l'Administració estatal espanyola amaga el robatori més extraordinari que un pot imaginar, ja que la intermediació bancària no solament trenca tots els criteris de la bona administració de fons públics, els del Banc Central Europeu, en benefici una vegada més dels bancs intermediaris, sinó que a més es fa amb el silenci còmplice de tota la casta política de la qual afortunadament sembleu exclosos vosaltres i algun altre petit grup amb qui hauríeu de sumar energies per a coses concretes encara que estigueu lluny en els vostres programes socials...

Disculpeu.

Toni

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Interessant aportació la que fas, sens dubte.

Cert és que la banca hauria de tenir utilitat social. Però ara per ara és un instrument de regulació dels interessos de sectors molt poderosos de la societat.

Això es podria equilibrar regulant i controlant alhora que potenciant nous instruments de crèdit al servei de la ciutadania.

Plantar cara als mercats és un pas indispensable per poder avançar. Si acceptem imposicons de la banca no ens mourem d'aquest atzucac en el qual estem ficats.

El control antidemocràtic que exerceixen els mercats sobre aspectes de la nostra vida com ara l'alimentació, la sanitat, l'educació, els serveis bàsics...és inacceptable. I només amb una major consciència i formació podrem començar a capgirar les coses.

Banca pública, cooperatives de crèdit, micromecenatges, banc del temps...hi ha alternatives!