dissabte, 2 de març del 2013

La posició de la CUP sobre el pressupost municipal

Després de setmanes de debat, ahir la CUP finalment va anunciar la decisió de no donar suport al pressupost municipal en l'aprovació definitiva. Ho vam explicar ahir el meu company i regidor Carles Bonaventura i jo mateix, en una roda de premsa molt concorreguda per l'expectació que ha generat tot aquest tema. A la roda de premsa també vam aprofitar per presentar les conclusions de l'assemblea oberta del dimecres passat (les podeu llegir aquí), que ha estat un dels pilars de la nostra decisió final.

La decisió de la CUP de no donar suport al pressupost es deu a la manca de sintonia política entre CiU i la CUP. Defensem models de ciutat molt diferents i la manera d'entendre la política i la gestió que tenen ells no lliga gens amb la nostra. Tot i això hem dialogat, ens hem assegut a negociar. Hem arribat fins on hem pogut, i en aquest sentit penso que l'actitud i el paper de la CUP en tot aquest procés ha estat molt honesta i que no hem enganyat a ningú.

En l'actual situació d'emergència social crec que és necessari un pressupost molt més valent, atrevit i compromès amb els més febles, i ens sembla que els comptes que ens proposa l'equip de govern no responen a aquesta necessitat. CiU no ha volgut rebaixar les despeses en sous de càrrecs electes i de confiança, ha volgut mantenir despeses suprèflues, ha augmentat encara més les desproporcionades partides de convenis i promoció turística, i no ha volgut augmentar les partides per fomentar l'ocupació. Aquest matí he parlat amb una persona receptora de l'ajuda PIRMI  i la seva situació és extrema; maluradament aquesta és la realitat de la Girona del segle XXI. I tot això per nosaltres són qüestions clau que fan impossible que avalem aquest pressupost.

Després de la nostra decisió s'obren nous escenaris en el procés, i per això penso que és necessari celebrar una junta de portaveus extraordinària per valorar la situació entre els diferents grups. Qüestió de confiança, acords amb d'altres grups, etc., són diferents possibilitats que hi ha sobre la taula per evitar una pròrroga del pressupost que seria negativa per la ciutat. Per això demano responsabilitat i actitud constructiva tant a l'equip de govern com a alguns grups que semblen enrocats en el càlcul partidista i el desgast gratuït de la situació.

Finalment, en nom meu i de la CUP vull agraïr a tothom que durant aquests dies ha destinat (i encara destina) esforços en aquest tema, per avançar cap a un pressupost just per la ciutat, i per la transparència i la participació ciutadana. A la Mesa d'Entitats i tothom que en forma part  un reconeixement explícit perquè  ha participat en el procés i està contribuint a regenerar la vida política de la ciutat, aportant qualitat i honestedat. També la Xarxa pels Drets Socials ha aportat el seu gra de sorra; és un nou agent a tenir en compte. Sens dubte, la Girona del futur serà la que decidirà el seu pressupost de forma participativa i aquests col·lectius estan contribuint a fer-ho possible. També vull donar les gràcies a les ciutadanes i ciutadans que va participar a l'assemblea oberta de la CUP. A tots ells i elles: Moltes gràcies!