dimecres, 12 de juny del 2013

La democràcia en fallida

Ens arriben notícies que a Grècia la Ràdio i la Televisió públiques es tanquen a petició de la Troica, gairebé al mateix moment que a la CCMA s'aprova un ERO que afectarà gairebé a 300 treballadors de TVC i Catalunya Ràdio. Un nou cop contra la democràcia; aquest cop la troica i la pressió dels mercats i la banca va dirigida contra els mitjans de comunicació públics, l'últim baluard de la democràcia. Una població sense accés a una pluralitat informativa, pública i més o menys lliure, és el que persegueixen els gestors més inhumans del capital.

Tot plegat arriba quan a Girona l'Ajuntament decideix incrementar un 3,6% el preu de l'aigua, d'acord amb l'increment de l'IPC. Un augment que afegirà més pressió a les malmeses economies domèstiques dels gironins i gironines; un augment previst a l'actual contracte i que com era lògic esperar han trigat ben poc temps a aplicar els actuals gestors de la plaça del Vi, pressionats pels voltors insaciables de la part privada de l'empresa Aigües de Girona, és a dir, els golafres assedegats de poder i diners de la Caixa i Agbar, l'únic objectiu dels quals és obtenir beneficis ràpids i fàcils.

 La fredor amb que executen les seves estratègies comercials només és superada per la crueltat del seu afany de poder. Se'ls en fot que la població estigui passant uns moments durs, que els preus dels productes bàsics estiguin pels núvols, que fer front a impostos i taxes sigui complicat; se'ls en fot que hi hagi més d'un 25% d'atur, que l'habitatge ja no sigui un dret o part de la població estigui afligida o malalta. Aquesta gent no té escrúpols ni sentiments, els seus instints sanguinaris són el seu propi full de ruta i no els tremolarà el pols a l'hora d'atacar la democràcia i la ciutadania.

Per postres, avui acabem de saber per boca del Director General de la Policia de Catalunya, Manel Prat, que les forces antidistrubis es dotaran de nous mitjans repressius, més virulents i contundents. Mà dura contra la població civil i més violència contra els moviments socials i populars que lluiten pels drets socials i laborals. Sembla un malson, però és la realitat. El to contundent del directiu policial era esfereïdor. El poder polític i econòmic ha embogit i ja no atén a raons ni diàleg; l'únic llenguatge que practica és el de la violència cega i la sense raó.

La sanitat pública trontolla, l'educació pública s'esfondra, les pensions perillen, els serveis públics es degraden, les prestacions socials s'acaben, els programes ambientals poden tallar-se en qualsevol moment, la cultura s'elititza i es privatitza, els mitjans de comunicació públics són destruïts... Els propis pilars de la civilització contemporània no se sostenen, i les elits empresarials i financeres, amb el beneplàcit i silenci còmplice d'unes institucions al servei del capitalisme més inhumà, aprofiten l'actual moment de feblesa i caos per imposar el seu ordre, la seva pax autoritària i violenta. En definitiva, la democràcia involuciona i ens aboquem a un escenari de violències i autoritarismes on la polarització i el terrorisme social és la tònica general.

Davant d'això l'única resposta possible és l'autoorganització popular i la defensa col·lectiva de les conquestes socials que van aconseguir amb sacrifici els nostres avantpassats. L'Estat de Benestar com a instrument paliatiu ja fa anys que està en fallida i totes les regles del joc que equilibraven mínimament la societat han saltat pels aires. Per això cal recuperar les xarxes solidàries i establir nous llaços entre la població i crear alhora un nou Estat de Benestar al marge del capitalisme. Ja hi ha innombrables experiències en marxa: organitzacions i persones que treballen silenciosament a viles i ciutats, fent propostes reals i empoderant un teixit ciutadà que s'erigeix com una esperança davant d'unes institucions inoperants. Lluitar i organitzar-se, és l'única manera de defensar-se d'aquesta agressió tan brutal que estem patint dia sí, dia també.