dimecres, 10 de juliol del 2013

Ple del dilluns 8 de juliol

Abans d'ahir, dilluns 8 de juliol, va haver-hi Ple a l'ajuntament de Girona. S'hi presentaven 3 mocions, dues de la CUP i d'ICV-EUiA (una per reclamar la restitució del recorregut de la L11 del bus i una per donar suport als aficionats del Girona FC als quals la policia espanyola va confiscar banderes estelades) i una del PSC sobre la pobresa energètica. Aquí hi trobareu una crònica que ha fet la CUP de la sessió.

Un cop més el Ple va ser maratonià, de les 8 del vespre fins passades les 2 de la matinada, una autèntica cursa de fons on les forces anaven minvant a mesura que avançava la matinada. Molts punts d'importància cabdal. Definitivament cal fer un replantejament i no fer plens tan llargs perquè a part de pèrdua d'eficàcia, el Ple arriba a esgotar als ciutadans que volen seguir-lo.

Urbanisme, participació, regeneració de carrers afectats pel TAV, comptes generals, Pla d'Igualtat, contractació de personal de la Policia Local i d'altres temes van anar desgranant l'ordre del dia i poc a poc va anar imposant-se la dinàmica d'un Ple: les típiques i clàssiques discussions i picabaralles municipals. Equip de govern vs. oposició, tot molt convencional. Afortunadament, les noves tecnologies d'una banda, i la PAH i  la Mesa d'Entitats de l'altra van tornar a aportar aire fresc al Ple. Poder interactuar i poder seguir el Ple per internet fou una bona mesura que avui està funcionant molt bé; i permetre que les entitats puguin participar era imprescindible per avançar i evolucionar. Tot i això, queda molt de camí per recórrer encara.

Cada cop m'agrada menys el posat xulesc del regidor d'Urbanisme i portaveu del grup municipal de CiU. L'excessiu toc perdonavides l'està apropant al seu predecessor i la seva actitud arriba a ratllar la impertinència. Despatxar diatribes i retrets a l'estil que ho fa només serveix per apuntalar-se al càrrec i allunyar-se de la ciutadania. Tot i això he de dir que no m'impressiona ni m'intimida el seu to. Cada cop tinc més clar que l'urbanisme és una disciplina amb un gran potencial a nivell socioeconòmic, però que també pot ser perillosa, a mans d'interessats o irresponsables, i que cal filar molt primer. El futur de les nostres ciutats i del nostre territori depèn en bona mesura de la disciplina urbanística, i els disbarats i nyaps que s'han fet en aquest país en nom de l'urbanisme han deixat una petja i una cicatriu difícil de cauteritzar. Per això a partir d'ara la CUP farà un esforç addicional en fer un acurat seguiment de l'evolució urbanística del municipi.

Sobre les preguntes que vam fer al ple, en destacaré dues. D'una banda, el regidor Bonaventura va demanar que l'equip de govern es posicionés sobre la càrrega policial del passat 26 de juny durant la visita de Felip de Borbó a Girona. L'alcalde va respondre que considerava que la càrrega havia estat excessiva i que ha enviat una carta al conseller d'Interior demanat explicacions sobre l'actuació policial. També vam realitzar una pregunta sobre el projecte fluvial que es va fer públic fa uns dies a través dels mitjans. L'Alcalde (perquè el regidor de Medi Ambient ni piula ni fa res!) va respondre que el pla tindrà dues vessants: l'ambiental i la paisatgística. Sembla ser que la part ambiental tindrà més pes. Vam reclamar poder consultar l'estudi dels arquitectes, que pel que sembla, serà la base del futur Pla Especial. Caldrà estar atents a com evoluciona.

Com sempre hi ha molta feina acumulada, som a ple estiu i la calor ja apreta. Però no podem baixar la guàrdia; continuarem amb un peu al carrer i un altre a l'Ajuntament, tenint molt clar que els nostres aliats son al carrer, a la barricada.