dimarts, 11 de febrer del 2014

El mercat de la Devesa

Avui dimarts, dia de mercat a la Devesa, he tingut ocasió de conversar amb alguns dels marxants dels quals sóc client habitual. Se senten molestos pels canvis introduïts, especialment per la reordenació de l'aparcament de la Devesa, que s'ha traslladat al vial perimetral. Els marxants es queixen que la facturació els hi ha baixat un 25%. A més denuncien el greuge comparatiu amb els usuaris de l'auditori i la Fira de Girona, que segons ells poden aparcar al cantó i a dins de la Devesa. Reclamen un tracte igual per a tothom i denuncien tractes de favor pels usuaris d'aquests dos equipaments i es queixen del menyspreu que pateixen els marxants i clients del mercat.

He coincidit amb un periodista de la ciutat que en feia un reportatge i al llarg de la tarda he conversat amb un usuari que es queixava que l'aparcament s'ha ubicat massa lluny. La reacció d'aquest ciutadà és que si no hi ha aparcament a prop no s'hi pot anar a comprar i diu que optarà a abandonar el costum d'anar al mercat.

Jo sóc usuari del mercat des que tinc ús de raó. Soc crític amb el model de mobilitat basat en el vehicle privat i entenc que tots hem de fer un replantejament general. No podem abusar del cotxe i hem d'aprendre a modificar hàbits. Però també entenc que el mercat de la Devesa s'ha de preservar i potenciar, millorar-lo i introduir innovacions. Ara bé, els marxants s'hi juguen el pa i el que no podem fer des de l'ajuntament és no preveure conflictes i imprevistos. Haver de competir amb les grans superfícies comercials és molt complicat i si ens dediquem a marginar el mercat dificilment ens en sortirem.

Els paradistes tenen des de fa molts anys la sensació que l'ajuntament vol liquidar el mercat de la Devesa, i amb aquest clima tant enrarit no anirem enlloc. Cal que l'equip de govern dialogui amb ells, cal que es dinamitzi el mercat i se'n faci promoció entre la gent jove i d'altres col·lectius. Cal també que s'habiliti un aparcament a la zona asfaltada de davant del mercat alhora que cal promocionar més l'ús del transport públic i de la bicicleta com a mitjà de transport. Si hi ha gent que es pensa que es pot anar sempre amb cotxe i que no se'n pot prescindir ni per anar al lavabo, com ens en sortirem? Això és molt complicat, però no tenim cap més remei que posar-nos-hi.

Jo vull que el mercat de la Devesa continuï viu per molts anys perquè me l'estimo i perquè considero que forma part de la nostra cultura i del nostre patrimoni.