dilluns, 11 d’agost del 2014

Per què la gent vota a la dreta corrupta?

El nostre món contemporani és ben complex i difícil de comprendre. Des de la irrupció de l'estat liberal a finals del segle XVIII les formes de govern han anat evolucionant fins al parlamentarisme modern dels nostres dies i la democràcia liberal s'ha anat consolidant com la forma convencional de govern i expressió del pluralisme polític.

En aquest context el sistema capitalista s'ha anat fent fort i ha assolit una hegemonia que ha permès que les oligarquies de sempre es puguin reproduir i mantenir al poder de forma continuada, sovint amb cares ben diferents. El darrer terç del segle XX i la primera dècada del segle XXI ha estat l'escenari de la consolidació a l'estat espanyol de la dreta política i econòmica, que compta amb un suport ampli de la població espanyola. També a Catalunya la dreta ha estat hegemònica durant quasi tres dècades. El cas del PP és ben paradigmàtic, després de protagonitzar increïbles episodis i escàndols de corrupció, aquest partit hereu del franquisme aconsegueix revalidar els seus suports electorals i continuar governant enmig d'una crisi sense precedents des de la Segona Guerra Mundial.

Avui ens hem llevat amb la notícia que a Turquia ha guanyat les eleccions Erdogan, el polític corrupte i ultraconservador que fa només un any va massacrar  joves i activistes a la plaça Tashim. És a dir, que un personatge autoritari i ultraconservador, corrupte i cabdillista, religiós i neoliberal, guanya còmodament unes eleccions i obté el suport d'una gran part de la població. Inexplicable però cert, la gent vota a la dreta corrupte, sigui a Catalunya, a Turquia o a Espanya.

Les complexitats del nostre món contemporani em deixen perplex i no puc arribar a entendre per quina raó la gent vota a la dreta corrupta. Per quina raó la gent dóna suport a aquells partits que els hi han retallat els drets (socials, laborals, culturals, econòmics, polítics...)?  No m'estranyaria gens que actualment bona part de la població espanyola es vegi seduïda pel discurs de la recuperació econòmica i torni a votar al partit líder de la corrupció a Europa, el PP. També haurem de veure si el partit català més corrupte de la història, CiU, revalida la majoria després de l'escàndol del cas Pujol.

La història acostuma a mostrar-nos la realitat tal i com és i d'aquí a uns anys els historiadors explicaran a les noves generacions perquè el món contemporani reprodueix les mateixes misèries que l'Antic Règim i el sistema feudal, és a dir, el vassallatge a l'amo.