dijous, 13 de novembre del 2014

L'Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió (TTIP)

L'Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut per l'acrònim en anglès TTIP és un tractat que s'està negociant actualment entre els EUA i la UE per a augmentar el comerç i la inversió entre aquests dos agents. El Congrés espanyol, en sessió celebrada el 6 de maig de 2014, va donar suport les negociacions per a tirar endavant el tractat, amb el suport del PP, PSOE, CiU i UPyD. Es tracta d'un acord que presenta grans interrogants, que pot tenir grans conseqüències per a la nostra societat, i que s'està tramitant amb un enorme secretisme. 

Dilluns passat, al ple del novembre, els grups municipals d'ICV-EUiA i la CUP a l'Ajuntament de Girona van presentar una moció per rebutjar tractat i la forma opaca en què aquest s'està negociant i debatent. Al text es reclamava que la ciutadania estigui informada i pugui decidir sobre aquest tractat, que tindrà greus conseqüències ambientals, laborals, socials i econòmiques atès que afavorirà la creixent liberalització econòmica, i que siguin gabinets privats al marge de la democràcia els qui resolguin conflictes entre empreses i administracions. La legislació laboral es regirà per rígides normes de flexibilització i els drets laborals, econòmics, socials i humans poden patir una regressió sense precedents. La moció no es va aprovar i només va obtenir el suport de la CUP i d'ICV-EUiA. Van votar-hi en contra PP i CIU, i  el PSC es va abstenir.


Tot i saber perfectament que l'aplicació del TTIP és molt rellevant i que d'una manera o altra tindrà efectes a la nostra ciutat, la majoria de grups van menysprear la moció i el debat plantejat. Fins i tot el portaveu de CiU Carles Ribas va explicar que havia parlat amb representants de la Unió Europea, que van desmentir els riscos i interrogants que segons la moció planteja el TTIP. Davant d'aquesta situació la CUP va proposar que l'Ajuntament organitzi una jornada oberta amb ponents sobre el TTIP, per a informar a la ciutadania sobre les conseqüències de l'aplicació d'aquest tractat i trencar amb l'opacitat informativa que l'envolta. Per molt que no es tracti d'un tema de competència municipal, és totalment pertinent i legítim que les institucions i la ciutadania gironina tinguin accés a tota la informació i puguin formar-se el seu propi posicionament. No vam aconseguir el compromís del govern per fer les jornades, però continuarem insistint-hi.